Planificarea anuala a gradinii – August

Incepand cu luna august, se incep si pregatirile pentru anul urmator. Este sezonul recoltarilor, dar trebuie sa ne gandim la viitor si la viitoarele recolte.

Florile din gradina au un colorit multicolor, acum sunt in plina valtoare. Cea care se observa de departe in aceasta perioada, este fuxia, care daca nu este tunsa, poate ajunge la dimensiuni destul de mari. In casa, planta poate ajunge chiar si 2 metri inaltime. Planta se gasteste si in variant scunda, care ajunge doar la 25 de centimentri, specie care este folosita in special la balcoane. Este deasa, de diferite culori, si este ideala pentru jardinierele de la ferestre. Specia are nevoie de multa apa, nu suporta prea mult soare, si de aceea cel mai bine se dezvolta pa umbra.

Fructele lunii august: caisele. Caisul provine din Armenia, din taramurile insorite ale acestei tari si de aceea, prefer foarte mult soarele. Caisul se autoreproduce, motiv pentru care si exemplarele singuratice dau roade.

Tot in luna august, putem sa ne bucuram de rosii. Exista o specie de rosii, denumita rosia-cocteil, cu fructul lunguiet, care poate fi sadita chiar si pe balcon. Fiind o leguma care contine peste 90% apa, este ideala pentru sucuri.

Gardul viu nu se compara cu absolut nimic atunci cand vrem sa delimitam o suprafata sau sa marcam un teren. De aceea, este imperios necesar ca acesta sa arate foarte bine. Se poate obtine un efect foarte frumos prin combinarea mai multor tufe ornamentale si chiar un efect cromatic foarte frumos. Posibilele tufe ornamentale care se pot folosi in acest scop, dracila, rodendron, cismir, tuia, fag, laur, alun, paducel, bambus, maces.
Inainte de a popula cu gard viu, pamantul trebuie sapat, de cel putin doua ori, iar la ultima sapare se va adauga si ingrasaminte organice complete. Rasadurile se planteaza apoi la o distanta egala unul fata de altul. Aceasta distanta depinde de planta care se sadeste.
Dupa sadire, incepe ingrijirea, care va dura foarte multi ani. In primii ani, gardul viu nu este bine sa fie tuns, pentru ca in tot acest timp, va putea sa se indeseasca. Totusi, partea superioara a gardului trebuie indreptata.
In functie de scopul gardului, se pot alege plante de dimensiuni scurte, ca de pilda levantica. Vara emana un parfum deosebit de placut, iar florile sunt decorative. Cel mai usor de modelat este cismirul, pentru ca isi pastreaza frunzele si iarna. O alta planta care nu necesita foarte multe ingrijiri este si piracanta, cu flori rosii-portocalii. Impotriva provirilor indiscrete se poate planta paducelul sau macesul, care este foarte des si are flori decorative.

Tot luna agust este luna fructelor. Luna prunelor. Exista o sumedenie de soiuri de prune. Printre cele mai cunoscute soiuri in Romania sunt Mirabella si Renglot, cel mai raspandite in Nord-Vestul tarii.
Prunii prefera solul argilos, umed si cald. Este bine ca solul sa aibe o permeabilitate ridicata, sa fie fertil si afanat. Daca solul este nisipos, se poate contrabalansa cu apa si ingrasaminte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *