Totul despre Vitamina C

Vitamina-cVitamina C este cunoscuta sub numele de acid ascorbic. Este o substanta solubila in apa.

Rolul Vitaminei C in organism

Acidul ascorbic ajuta la vindecarea ranilor, poate preveni deteriorarea celulelor, ajuta la pastrarea sanatoasa a gingiilor si a dintilor si consolideaza sistemul imunitar. De asemenea, ajuta organismul sa absoarba fier.

Cercetarile recente au indicat faptul ca vitamina C poate fi asociata cu intarzierea inaintarii in varsta si de previne bolile prin distrugerea moleculelor de radicali liberi, care sunt associate cu inaintarea in varsta si deteriorarea celulelor.
Totodata, este responsabila pentru transmiterea si copierea informatiilor genetice in fiecare celula. Ajuta la digestie si foloseste grasimi, carbohidrati si cateva proteine pentru a crea energie.
Vitamina C formeaza neurotransmitatorii din creier, cum ar fi serotonina, care contribuie la reglementarea starii de spirit, a somnului si a poftei de mancare.

Necesarul de Vitamina C

  • Doza recomandata zilnica pentru adulti este de cel putin 60 de miligrame pe zi
  • Este recomandat ca fumatorii sa consume mai multa Vitamina C, cel putin 110 – 125 miligrame pe zi, deoarece fumatul interfereaza cu capacitatea organismului de a utiliza si retine vitemine.

Surse de Vitamina C

Principalele surse de vitamina C sunt legumele si fructele:

  • Sucuri de citrice si fructe
  • Rosii
  • Fructe de padure
  • Ardei verde si rosu
  • Broccoli, varza, varza de Bruxelles
  • Spanac
  • Kiwi
  • Capsuni
  • Pepene rosu

Cateva sfaturi pentru a manca fructe si lefume cu un aport ridicat de Vitamina C:

  • Intotdeauna alegeti  fructe si legume proaspete sau congelate in defavoarea produselor conservate.
  • Gatiti legumele doar pentru o perioada scurta de timp, intr-o cantitate mica de apa.
  • Mancati legume si fructe crude.
  • Mancati legumele si fructele la scurt timp dupa ce aceastea au fost curatate sau taiate. Acestea se  vestejesc mai repede decat in stare intreaga.
  • Pastrati fructele si legumele la frigider, si incercati sa le consumati cat timp acestea sunt in stare proaspata.

Decficienta de Vitamina C

Deficitul de Vitamina C poate duce de la:

  • gingii inflamate
  • rezistenta redusa la raceli si infectii
  • probleme de piele
  • vindecarea lenta a ranilor
  • tulburari de stomac

Surplusul de Vitamina C

Se considera surplus de Vitamina C in organism un consum mai mare de 2.000 miligrame/zi. Principalele semne ale existentei unui surplus de Vitamina C in organism, sunt:

  • fata rosie
  • dureri de cap
  • urinari dese
  • diaree usoara
  • greata si varsaturi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *