Denumire populara: Trandafir
Denumire stiintifica: Rosa
Specie (Familie): Rosaceae
Descriere: Trandafirul este un arbust, care infloreste de la sfarsitul primaverii, pana toamna tarziu, in functie de soi. Florile sunt de culoare alba, roz, rosii, galbene, de cele mai multe ori, parfumate.
Macesul multiflor, este o specie robusta, rezistenta la daunatori, care creste cu usurinta din seminte. Datorita robustetii ei, reprezinta un bun port-altoi pentru un trandafir hybrid sau chiar pentru trandafirul clasic.
Tunderea trandafirilor
Tunderea atenta si la momentul potrivit, ajuta la mentinerea trandafirilor. Recomandarile sunt specifice pentru diferitele specii de trandafiri, dar sunt si cateva tehnici care se aplica la majoritatea speciilor de trandafiri.
Trandafirul se incepe a se tunde prin indepartarea crengilor uscate, deteriorate, bolnave, slabite sau incurcate. Deasemenea, se procedeaza la indepartarea florilor ofilite si a lastarilor sterili care se pot identifica.
In unele situatii, simpla culegere a florilor pentru aducerea lor in casa pentru infrumusetarea si inmiresmarea camerei, reprezinta tot o operatie de tundere.
Uneltele si echipamentele necesare pentru tunderea trandafirilor
Pentru buna desfasurare a operatiunii de tundere, aventi nevoie de:
– O pereche buna de foarfece de tuns,
– Clesti de taiat,
– O pereche de manusi, pentru protectia impotriva spinilor,
– Fierastrau de tundere, pentru taierea tufelor masive de trandafiri
Perioada efectuarii tunderii
Tunderea corecta a trandafirului, incepe inca din momentul in care se planteaza. In general, tunderea generala se efectueaza iarna tarziu sau primavara devreme. Majoritatea gradinarilor o prefera pe cea de primavara, deoarece, spun ei, este mult mai eficace. Totusi, in timpul sezonului, se mai practica unele curatiri, in sensul ca se vor indeparta orice tulpini moarte, se vor taia florile cand ofilesc. Aceasta tundere insa, incurajeaza cresterea, iar noua portiune crescuta este posibil sa nu aibe timp sa se fortifice pana la sosirea sezonului rece, asadar, este posibil ca trandafirul sa moara la primul inghet al iernii.
Verificati radacinile inca de la plantare, apoi periodic. Orice radacina uscata, moarta sau putrezita, se va indeparta, apoi se va ingropa din nou.
Bolile trandafirului
– Taciunele
– Gale
– Viermi – pot ataca miezul tulpinilor
Tratamente pentru trandafiri
Se dezinfecteaza uneltele folosite cu alcool izopropilic dupa fiecare tundere, si mai ales daca se utilizeaza aceleasi instrumente de curatare la mai multe tipuri de plante.
Pentru prevenirea intrarii viermilor in tulpinile de trandafiri, se vopsesc capetele tunse cu clei de lemn.
ma intereseaza f. tare cum pot combate viermii care ataca miezul tulpinii de trandafiri.
o solutie, va rog ! Multumesc!