Urzica

Urzica este o planta care se regaseste in toate locurile de necultivate, la campie si chiar la munte.

Descrierea plantei

  • Partea subterana : rizom subtire, cilindric, brun-deschis, lung si ramificat, cu numeroase radacini subtiri, pasloase
  • Tulpina si frunzele, opuse, ovale, dintate pe margini, sunt acoperite cu perisori urticanti, a caror atingere provoaca basicarea pielii si mancarimi. Poate ajunge pana la un metru inaltime.
  • Florile sunt dioice, dispuse pe plante diferite, in panicule dispuse la axila frunzelor superioare.
  • Semintele sunt nucule ovale, verzui, cu perigonul persistent.

Utilizare

Desi are un aspect care ne tine la distanta, urzica are proprietati curative, incepand de la radacina si pana la frunze.

In principal, urzica este utilizata in majoritatea bolilor ale sangelui, si in mod special in  anemii, datorita continutului de vitamina K.

Frunzele de urzica, utilizate ca infuzie, combate predispozitiile pentru raceli, si mai ales pentru afectiunile reumatice. Batranii spun ca, afectiunile reumatice pot fi ameliorate prin urzicarea pielii.

Infuzia de frunze de urzica, deasemenea este considerata un foarte bun diuretic, pentru ca ajuta corpul sa elimine acidul uric si bacteriile care cauzeaza infectiile tractului urinar sau pietre la rinichi. Pentru barbati, este un bun remediu pentru prostata, usureaza procesul de urinare si ajuta reducerea inflamatiilor prostatei.

Totusi, utilizarea indelungata a infuziei de urzici, poate provoca un dezechilibru in organism, datorita proprietatilor si actiunilor diuretice. Totodata, nu este indicat consumul acestei plante de catre femeile insarcinate sau lauze, deoarece poate provoca contractii ale uterului.

Modalitati de utilizare

Pe langa prea-cunoscuta infuzie de plante (fie uscate, fie proaspete), urzica poate fi utilizata si sub forma de tinctura.

Tinctura se prepara din radacinile de urzica, care se preleveaza primavara sau toamna. Se curata bine de pamant si se taie marunt. Se adauga alcool 38-40% si se lasa la macerat la un loc calduros, pentru aproximativ 15-20 zile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *