Substantele de fertilizare reprezinta un plus de substante nutritive adus solului, contribuie la dezvoltarea armonioasa a plantelor, deoarece le ofera acestora posibilitatea sa ia din sol substantele de care au nevoie. Solul este in general bogat in substante hranitoare, insa plantele nu necesita aceeasi cantitate din toate substantele. De aceea, este recomandata fertilizarea solului in fiecare an, pentru obtinerea unor plante mai mari sau a unei recolte de legume mai bogate.
Indiferent de ceea ce doriti sa plantati sau sa cultivati, se recomanda utilizarea unor inrgrasaminte organice, lipsite de substante chimice. Pentru gradina de zarzavaturi, cel mai recomandat ingrasamant organic, este gunoiul de grajd, sau balega, asa cum este cunoscuta popular. Pentru gradina de flori insa, este totusi indicat sa achizitionati de la magazinele de specialitate ingrasaminte organice special manufacturate pentru flori sau astfel de plante.
Un alt ingrasamant organic potrivit pentru gradina, este compostul. Acesta se prepara foarte usor, din resturi vegetale, paie, frunze uscate, buruieni smulse la plivit, etc. Toate acestea se asaza in gramada intr-un loc mai izolat. In mijlocul gramezii formeaza o scobitura pentru ca apa de ploaie sa se stranga si sa patrunda in interior. In lipsa ploilor, gramada va trebui sa fie udata periodic cu apa sau cu urina de la animale. Odata la 3 luni, gramada de compost se va intoarce si se va muta alaturi, straturile de sus se vor aseza la baza, iar cele de jos la varf. Dupa 2-3 ani se va obtine un ingrasamant foarte valoros din punct de vedere nutritiv, care se foloseste in cantitati mici, in gradina de zarzavaturi sau in gradina de flori, in cazul in care aceasta este foarte distrusa din punct de vedere nutritiv, deoarece este un inrgrasamant puternic.
In momentul in care doriti sa plantati flori in gradina, este foarte important sa urmati indicatiile de pe ambalajul ingrasamantului sau a fertilizatorului. Este indicate utilizarea acestuia primavara, pentru ca astfel isi pastreaza actiunea un timp mai indelungat. Pentru a alege un ingrasamant util pentru flori, este necesar sa tineti cont de cateva principii de baza:
- Florile au nevoie de nitrogen, potasiu si azot: nitrogenul hraneste frunza si tulpina, potasiul influenteaza inflorirea si creste rezistenta la boli, iar azotul stimuleaza dezvoltarea optima a radacinii;
- Nu fertilizati mai devreme de un an;
- Nu adaugati o cantitate foarte mare de fertilizator.