Aceste procese si reactii chimice permit organismelor sa creasca si sa se reproduca, sa isi mentina structura si sa raspunda mediului inconjurator.
Metabolosmul este de obicei impartit in doua categorii:
Catabolismul – descompune materia organica, ca de exemplu acumularea energiei pentru respiratia celulara.
Anabolismul – utilizeaza energia pentru a construi anumite componente ale celuloelor, cum ar fi proteinele si acizii nucleici.
Reactiile chimice ale metabolismului sunt organizate in cai metabolice, in care un produs chimic este transformat printr-o serie de etape intr-un alt produs chimic, prin intermediul unei secvente de enzime. Acestea sunt cruciale pentru metabolism, deoarece permit organismele sa conduca la reactiile dorite si necesita energie. Enzimele permit deasemenea reglarea cailor metabolice, ca un raspuns la schimbarile din celule.
O caracteristica a metabolismului unui organism, este aceea ca determina care substante sunt nutritove si care sunt daunatoare.
O alta caracteristica este aceea ca metabolismul este similaritatea cailor metabolice si a componentelor de baza a doua specii diferite.
Catabolismul
Catabolismul este un set de probleme metabolice, care descompune moleculele mari. Acesta include indepartarea si oxidarea moleculelor alimentare. Scopul acestei reactii catabolice este acela de a oferi energie si componentele necesare de reactiile anabolice. Natura exacta a reactiilor catabolice difera de la organism la organism.
Cele mai frecvente reactii catabolice pot fi separate in trei etape de baza: moleculele de baza precum proteinele, lipidele, acizi nucleici sunt digerate in componentele lor mai mici in afara celulelor. Apoi, aceste molecule mici sunt luate de catre celule si transformate in molecule si mai mici cu ajutorul Acetil-coenzimei A, care elibereaza energie. La urma, Coenzima A este oxidata, eliberand energia stocata in urma reducerii coenzimei.
Anabolismul
Anabolismul este un set de procese metabolice constructive, iar energia este eliberata de catabolism si utilizata sa sintetizeze moleculele complexe. In general aceste molecule complexe care alcatuiesc structurile celulare, sunt construite pas-cu-pas.
Anabolismul implica trei etape de baza: productia aminoacizilor, monozaharidelor si a nucleotidelor, apoi activarea lor in forme reactive folosind energie, iar la urma, asamblarea acestora in molecule complexe, cum ar fi proteinele, lipidele, acizi nucleici.
Toate aceste elemente au fost prezentate pentru a intelege, ca datorita reactiilor chimice din organism, cele doua procese pot reactiona in mod diferit de la persoana la persoana. De cele mai multe ori, cu totii ne miram cum o persoana care mananca foarte mult nu se igrasa, sau invers, o persoana care mananca foarte putin, asimileaza tot. Raspunsurile se regasesc mai sus.
Exista totusi, metode a influenta metabolismul, in special pentru persoane care vor sa slabeasca sau sa se ingrase.
Daca doriti sa scadeti in greutate, cresterea ratei metabolice va poate permite sa pierdeti mai mult in greutate, fara reducerea drastica a numarului de calorii consumate.
1. Rata metabolica, este rata la care organismul arde calorii. Foarte putini oameni au metabolismul rapid, iar de regula, persoanele supraponderale au metabolismul lent. Cu toate acestea, un metabolism rapid va permite sa pierdeti in greutate mai mult decat al unei cunostinte, chiar daca amandoi aveti acelasi nivel de activitate, dieta sau greutate.
2. Determinati care factori va influenteaza metabolismul. Exista unii factori care se pot schimba sau controla, dar si unii care nu se pot modifica. Iata cativa dintre acesti factori:
a. Varsta – rata metaboloca scade cu 5% pentru fiecare an, dupa 40 ani.
b. Sex – barbatii de regula ard mai multe calorii decat femeile, deoarece acestia au mai multa masa musculara.
c. Ereditatea – exista posibilitatea mostenirii ratei metabolice de la generatiile anterioare.
3. Calculati rata metabolica de repaus (RMR). RMR = 9,99w + 6,25s – 4,92a + 166g – 161, unde:
a. W = greutatea in kilograme;
b. S = inaltimea in centimetri;
c. A = varsta in ani
d. G = sexul. Se va utiliza cifra 1 pentru barbati si cifra 0 pentru femei.
4. Ajustati dieta in consecinta. RMR calculat mai sus, va va spune cat de multe calorii aveti nevoie pentru a va mentine. Consumul zilnic pentru mentinerea greutatii ar trebui sa fie RMR ajustta cu un coeficient de 1,15 (Consumul zilnic de calorii = RMR * 1,15). Pentru a scadea in greutate in conditii normale, trebuie sa nu depasiti aportul caloric rezultat mai sus, dar nici sa fie mai mic decat valoarea RMR rezultata la pct.3.
5. Consumati putine alimente, in mese frecvente. Prezenta unui timp indelungat intre mese, va face ca organismul dvs. sa intre in ‘modul de foame’ care scade metabolismul, ca un mod de a conserva energia si prevenirea foamei. Saritul peste mese nu ajuta la taierea din calorii sau sa scadeti in greutate. In realitate, daca veti consuma mese mai dese si in cantitati mai mici, veti consuma mult mai putin per total.
6. Consumati minimum 2 litri de apa pe zi. Se recomanda ca apa sa fie rece, deoarece apa rece face ca corpul sa arda calorii prin incalzirea temperaturii corpului.
7. Faceti sport. Exercitii diferite si variate de aerobic sau fitness ard cantitati importante de calorii, dar cel mai important lucru este sa va imbunatatiti activitatea sportiva si sa o sustineti timp de aproximativ 30 minute.