Orhideea

Orhideele sunt plante deosebite, frumoase, dar in acelasi timp extrem depretentioase. Familia orhideelor contine peste 30.000 specii si peste 200.000 hibrizi.  Multe dintre aceste specii, sunt pe cale de disparitie, datorita exploatarii habitatului lor natural. In ziua de astazi, la orice florarie se pot gasi orgidee, insa majoritatea sunt specii hibride, confectionate in laborator.

In Romania, doua specii de orhidee sunt protejate de lege: Papucul Doamnei si Sangele Voinicului, care sunt specii extrem de rare.

Probabil din cauza formei lor deosebite, orhideele au fost folosite în multe locuri pentru magie, ca talismane sau alte practici, precum potiuni ale dragostei, pentru a alunga vise urate, sau chiar pentru a binecuvanta casatoriile.

Orhideele se diferentiaza foarte usor de alte plante, datorita faptului ca de cele mai multe ori floarea are o singura petala sau doua, staminele si carpele sunt fuzionate, iar semintele extrem de mici.

Orhideele sunt plante perene, si nu au absoluti nici o urma a structurii sale lemnoase. Orhideea de poate creste dupa 2 metode:

  • Monopodial:  tulpina probine dintr-un singur mugur, frunzele sunt adaugate in varf in fiecare an, iar tulpina creste in consecinta. Tulpina crescuta in acest mod, poate ajunge la cativa metri inaltime.
  • Sympodial: Planta produce o serie de muguri adiacenti, care cresc pana la o anumita inaltime, ifloresc, si se opersc din crestere, pentru a fi inlocuiti. Dupa aceasta metoda, orhideele cresc mai mult lateral decat pe verticala, urmansu-si suprafata de sprijin. Cresterea continua prin dezvoltarea unor noi radacini, rasarind din si de langa floarea din anul precedent.

Orhideele au, in general, frunze simple, cu vene paralele si care pot fi ovale, lanceolate, orbiculate, si variaza foarte mult in dimensiune. De regula, orhideele au frunzele lucioase si fibriase. Structura frunzelor, de cele mai multe ori depinde de habitatul specific al plantei. Acestea, sunt de cele mai multe ori perene, cateodata planta poate creste cativa ani fara nici o frunza.

Frunzele unor specii de orhidee sunt considerate ornamentale, datorita diferitelor forme sau culori: forma de inima, pigmentate.

Florile pot avea multe structuri, in functie de specie: unele au o singura floare, altele mai multe. Florile orhideelor, au doua spirale de elemente de steril. Vartejul exterior are trei sepale iar vartejul interior are trei petale . Sepalele sunt de obicei foarte asemanatoare cu petalele, dar pot fi complet distincte. Florile au 3 stamine, iar polenul este eliberat sub forma de boaba unica.

Semintele sunt aproape microscopice si foarte numeroase, la unele specii pot numara chiar peste 1 milion pentru fiecare capsula. Pentru ca semintele sa germineze, trebuie introduse intr-o relatie simbiotica cu diverse ciuperci, care le vor oferi nutrientii necesari pentru germinare. Sansele de germinare sunt insa foarte mici.

Ingrijirea

Orhideea necesita temperaturi constante, fara umiditate mare. Umiditatea ideala trebuie sa fie intre 50-60%.  Vara, cand este foarte cald si uscat, se poate creste nivelul de umiditate plasand ghivecele intr-o tava adanca cu pietris si apa. Trebuie avut grija ca nivelul apei sa fie sub nivelul pietrelor. Apa nu trebuie niciodata sa sa atinga partea de jos a ghivecelor pentru ca se vor deteriora radacinile. O data la 2-3 luni se scot pietrele, se spala si se schimba apa.

Lumina deasemenea trebuie sa fie moderata: soarele direct arde frunzele, dar totodata prea putina lumina scad sansele de a mai inflori.

In mediul lor natural, orhideele isi iau substante nutritive din frunzele descompuse, gunoiul animalelor sau mineralele formate din apa de ploaie. Daca tratati planta cu o substanta fertilizatoare aceasta va creste si va inflori mai repede. Se vor folosi produse care contin nitrogen (N), fosfor (P), potasiu (K), fier (Fe), etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *