Tipuri de altoire

Cei mai multi dintre copaci se propaga cel mai bine prin altoire. Multi pomi fructiferi, mai ales unele soiuri de mere, cirese sau citrice, dar si alti copaci, nu se propaga foarte bine prin seminte. Altoirea acestora asigura ca fructele rezultate sunt conforme cu un spi special.
Exista trei tipuri principale de altoire.

Altoire sub coaja, in L

Creati o grefa e bici, facand o despicatura de 4-7 centimetri dintr-o parte a tulpinii spre alta. Se va efectua si o taietura vertical, incepand de la jumatatea taiata initial, inspre partea de jos a marginii initiale (se va forma o taietura in L).  Taiati, si nu despicati tulpina.. Efectuati aceeasi taietura in oglinda pentru port-altoi sau pe o parte a noului arbore, pentru a fi asezata grefa pe el. Potriviti altoiul pe tulpina si mentineti altoiul pe loc, prinzandu-l cu banda adeziva. O data prinse altoiul si portaltoiul, acoperiti grefa cu panza curata sau ceara de altoi, pentru a sigila ranile. Indepartati banda, atunci cand lemnul nou altoit incepe sa creasca.

Altoirea prin despicatura

Pentru o altoire prin despicatura, neteziti si aplatizati o tulpina mai mare. Altoirea prin despicatura este indicate sa fie utilizata atunci cand tulpina portaltoiului este mai mare decat a altoiului. O data ce aveti o suprafata plana, efectuati o taietura in centru, si impartiti tulpina intr-un instrument de altoire. Faceti acelasi lucru si cu port-altoiul. Introduceti altoiul in port-altoi, astfel incat cele doua despicaturi sa se incalece. Aplicati ceara de altoire, pentru a sigila cele doua parti de altoi. Cu aceasta tehnica de altoire, prin despicatura, puteti adesea plasa unul sau doi vlastari mai mici pe cele doua fete ale unui trunchi mai mare.

Altoirea sub scoarta dupa ce ramura a fost taiata transversal

Altoirea sub scoarta este una dintre cele mai usoarea metode de altoire. Pentru a efectua o grefa de scoarta de copac, faceti o fanta de 2 centimetri in scoarta. Cojiti putin scoarta in partea din spate. Faceti o fanta asemanatoare in portaltoi. Indoiti taietura, astfel incat miezul este expus. Alunecati apoi in taietura portaltoiului coaja altoiului, apoi prindeti zona cu banda adeziva. Acoperiti intreaga suprafata de altoire cu ceara speciala de altoire, pentru a sigila rana. Indepartati banda atunci cand altoiul incepe sa creasca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *