Daca sunt descoperite din timp, bolile sunt usor de controlat. Spre deosebire de insectele daunatoare, agentii patogeni sunt destul de greu de observat, precum si problemele de cultivare, dezechilibre nutritionale sau poluarea aerului, intrucat conditiile care le provoaca nu sunt vizibile.
Diagnosticarea bolii se face intr-o anumita ordine
- Identificati planta. Acest lucru ajuta la punerea unui diagnostic corect; daca nu sunteti sigur despre ce planta este vorba, incercati sa solicitati ajutor specializat.
- Priviti cu mare atentie. Notati orice element care vi se pare suspect la planta respectiva si ce anume este afectat: frunza, tulpina, floarea, fructul. Observati daca sunt patate unele zone ale plantei si care este culoarea, daca funzele afectate sunt cele tinere sau cele batrane, daca planta observata este mai scunda decat cele din jurul ei.
- Luati in considerare mediul inconjurator si conditiile meteorologice recente. Acestea pot da plantelor un aspect nesanatos pentru o perioada scurta, si sa isi revina intr-un timp scurt dupa perioada de observatie. Un alt aspect de luat in considerare este posibilitatea expunerii la poluanti (substante acide, tratament cu ierbicid).
- Eliminati insectele daunatoare. Unele dintre insectele daunatoare pot provoca unele simptome asemanatoare unor boli. Cu ajutorul unei lupe, incercati sa studiati planta in cauza, si sa observati urme de panze, sau diferite scurgeri din urma plantelor. Luati masuri prin aplicarea substantelor necesare.
- Efectuati cercetari asupra simptomelor. Vecinii va pot ajuta, daca s-au confruntat si ei cu aceste probleme, sau incercati sa luati legatura cu comunitatile online de pe site-urile specializate.
- Consultati expertii. Daca nici una dintre metode de mai sus nu a adat nici un rezultat, incercati sa trimiteti mostre la laborator sau centrelor de cercetare ale gradinilor botanice, pentru studiere.