Petunia

Petunia este o floare de origine sud-americana, fiind foarte asemanatoare cu tutunul. Denumirea florii a derivat din numele sau in limba franceza,  “petun” traducandu-se prin “de tutun” in dialectul tupi-gurani. Cele mai multe soiuri de petunia pe care le vedem in gradini, sunt hibride.

Petunia este una dintre cele mai populare flori care se regasesc in gradini.  Floarea are forma de trompeta larga iar suprafata este paroasa si oarecum lipicioasa. Ele infloresc in mod continuu, chiar daca unele specii necesita curatarea florilor uscate pentru a le mentine ritmul de inflorire. Cele mai multe soiuri infloresc pe tot parcursul verii, cu exceptia cazului in care se situeaza sub influenta unor calduri extreme. Din acest punct de vedere, este o planta foarte sensibila.

Petuniile se regasesc intr-o gama larga de culori, incepand de la alb, galben, si terminand cu nuante de purpuriu si violet.

Plantarea

Petuniile se pot planta din seminte sau din rasaduri. Daca se alege sa fie plantata din seminte, sunt necesare 10-12 saptamani pentru a rasari. Semintele de petunie au nevoie de foarte multa lumina pentru a germina, de aceea se recomanda plasarea semintelor deasupra pamantului fara a se acoperi. Se presara pe partea de sus a solului, pentru un contact bun. Ele prefera temperaturi mai calde, de asemenea, pentru facultatea germinativa. Se incepe prin a incalzi semintele. Dupa ce se vor vedea germinate, se vor muta semintele din zona calda si se lasa sa creasca la temperaturi mai reci.

Desi petuniilor le place vremea rece, ele nu sunt tolerante la frig. Este indicata asteptarea pana cand pericolul de inghet a trecut inainte de plantarea noilor petunii.

Ingrijirea petuniilor

Majoritatea soiurilor de petunii necesita curatarea florilor ofilite pentru a incuraja inflorirea continua. Aceasta curatare nu este intotdeauna placuta, deoarece frunzele sunt lipicioase.

Bolile petuniilor

•    Putregaiul cenusiu – apare de obicei in zonele cu clima ploioasa.
•    Afide – se pot indeparta cu un suflu puternic de apa.
•    Omizile verzi – omizile verzi mici care ataca la sfarsitul lunii iunie si iulie si se hranesc cu boboci de flori. Ele vor disparea in iulie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *