Insomnia, ca si definitie, reprezinta o tulburare a somnului, care se manifesta prin lispa somnului, sau reducerea acestuia. Cauzele pot fi multiple, si in general sunt medicale. Fie sunt de natura psihica (surmenaj intelectual), sau fizica (fie surmenaj fizic, fie diverse boli cronice).
De cele mai multe ori, insomnia se manifesta printr-o stare permanenta de oboseala, somul este aproape inexistent, iar cand exista, este foarte scurt iar dimineata persoana care sufera de insomnie, se trezeste mai obosita decat atunci cand a adormit.
Ne intrebam cat trebuie sa dormim pentru a pastra un ritm sanatos al somnului. O persoana adulta trebuie sa doarma minim 6 ore/noapte, iar copiii, in functie de varsta, pot dormi pana la 20 de ore in cazul nou-nascutilor. Conform studiilor medicale, somnul are un rol protector, de a reface activitatea cerebral si a echilibra psihicul.
Multe persoane, care sufera de insomnie, apeleaza la somnifere. Insa, somniferele nu trebuie luate decat la sfatul medicului, deoarece creaza dependenta si poate sa tulbure ritmul normal al somnului. Se pot apela insa la tratamente homeopatice sau plante, care pot ajuta in obtinerea somnului. Printre aceste plante, se numara valeriana, passiflora, sunatoarea, salvia, ciubotica cucului, macul, paducelul, teiul. Se prepara o infuzie, si se poate consuma inainte de culcare. Insa, nu trebuie exagerat, pentru ca majoritatea acestor plante, pot da dependenta.
Modalitati de evitare a insomniei:
- Nu consumati mancaruri grele la cina, sau cel putin cu minimum 2 ore inainte de culcare. Cina trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), care au proprietati sedative;
- Foarte indicat este sa beti un pahar de lapte cald;
- Este bine de va destindeti seara cu o muzica placuta, cu o lectura usoara sau cu o plimbare lunga de 40-60 de minute.
- Imbracamintea pentru dormit va trebui sa fie cit mai lejera, iar camera bine aerisita inainte de culcare.
- Consumati o infuzie de ceai, de preferat din cele amintite mai sus.