Depresia pe parcursul iernii, are multe cauze. Nu numai faptul ca vremea este rece, ca zilele sunt din ce in ce mai scurte si mai mohorate, sau faptul ca incepem un nou an, ceea ce multi dintre noi resimt cu tristete.
Depresia de iarna poate fi recunoscuta printr-o lipsa totala de energie; tristete prelungita; lipsa concentrarii la activitatile de zi cu zi si piederea rapida a interesului pentru orice activitate; trezirea foarte greoaie dimineata, iar pe parcursul zilei sunt foarte somnolenti si fara chef de viata; lipsa somnului .
Daca ar fi sa consideram ca viata este roz(sau orice alta culoare), atunci persoanele care sufera de depresie de iarna, o vad in nuante de gri. La acest lucru contribuie si vremea mohorata de afara si tot peisajul inconjurator.
Un alt factor care contribuie la aparitia si instalarea depresiei de iarna este faptul ca ziua este din ce in ce mai scurta, dupa-amiezele se instaleaza devreme, la fel si intunericul. Cea mai mare greseala pe care o poate face cineva care sufera (sau are unul dintre simptomele) de depresie de iarna, este sa se retraga in casa, mai ales singur. Solutia este sa iasa afara din casa, la o plimbare, la aer rece, sau eventual, la o intalnire cu prietenii. Mersul pe jos ajuta la limpezirea gandurilor ‘gri’.
Se spune ca femeile sunt vizate mai mult decat barbatii, cel putin una din cinci femei prezentand simptomele depresiei de iarna.