Pentru ca este toamna, dar mai ales pentru ca toamna se culeg bobocii, sau mai bine spus bobii de struguri, ne-am decis sa vorbim despre struguri si must.
Traditia veche, spune ca un pahar de must baut zilnic, timp de doua-trei saptamani, face mult mai multe decat cea mai puternica crema anti-imbatranire. Aceeasi regula este valabila si pentru struguri. Inca din cele mai vechi timpuri, doamnele si domnisoarele profitau de fiecare toamna, pentru a consuma struguri, si implicit pentru a lua doza de tinerete vesnica continuta in boabele de struguri. Studii avansate au demonstrat ca strugurii au o actiune de detoxifiere a organismului, datorita antioxidantilor pe care ii contine. Datorita acestor antioxidanti, strugurii actioneaza impotriva radicalilor liberi, cei care se sunt vinovati de procesul de imbatranire.
Totusi, efectele benefice ale strugurilor, sunt date de substantele continute: glucoza, vitaminele B, B1 si B2, aminoacizi acizi organici care le confera gustul si mirosul – acizii tartric si malic – , minerale, mai ales potasiu, calciu, magneziu. De aceea, strugurii sunt recomandati celor care tin regim, datorita continutului scazut de sodium, dar mai ales bolnavilor de inima.
Strugurii pot face parte din orice regim de slabit sau cura de slabire. Aproximativ 100 de grame de struguri reprezinta 80-90 de calorii, iar aportul energetic este de aproximativ 370 kilojouli: un aport energetic important, cat al unei ciocolate, numai ca nu ingrasa asa de tare ca ciocolata.
Mustul pastreaza o parte din proprietatile strugurilor. Un pahar de must baut in fiecare zi, aduce un aport mai mic de vitamine si minearle, pentru ca prin indepartarea cojilor, se pierde o parte din vitamine si fibre, care asigura tranzitul intestinal, ceea ce prezinta un dezavantaj pentru persoanele care au probleme de colon. Totodata, mustul are un continut ridicat de zahar, si este contraindicat diabeticilor.
100 de grame de struguri contine: Calorii 60; Apa 75%; Proteine 2,1 g ; Lipide 1,7 g; Glucoza 8 g; Fructoza 8 g; Potasiu 200 mg; Fibre 1 g; Vitamina C 3 mg; Caroten 15 microg;