Fuchsia – Cercelusul

Fuchsia este o planta pe care o cunoastem cu totii sub numele de ‘cercelus’. Fuchsia este un arbust, care poate creste cu muguri lungi. Exista peste 100 specii de fuchsia, majoritatea provenind din America de Sud.

Descriere

Frunzele cercelusului sunt dispuse opus, sau in spirale de 3-5, lanceolate simple si, de obicei, au marginea zimtata. In functie de specie, frunzele pot avea intre 1 cm si 25 cm lungime.

Florile sunt decorative, cazute, sub forma de cercel (de aici si denumirea populara de ‘cercelus’), si infloresc din abundenta pe tot parcursul verii si al toamnei, iar pentru speciile tropicale, tot anul. Florile au 4 sepale mai lungi, si 4 mai scurte, in general de in culori care atrag insectele, si care favorizeeaza polenizarea. Culorile pot varia de la alb, la rosu-inchis, purpuriu, albastru sau portocaliu. Ovarul este in interior, iar fructul este de dimensiuni mcii, 5-25 milimetri. Foarte luti oameni descriu fructul ca avand o aroma subtila de strucguri, condimentata usor cu piper negru.

Specii

Precum am mai mentionat, exista peste 100 de specii de Fuchsia. Genul este clasificat in 7 sectiuni, majoritatea speciilor, 94 dintre acestea, sunt originare din America Centrala si de Sud, Indiile de Vest, Haiti si Cuba. Alte 6 specii au fost gasite in Noua Zeelanda si Tahiti.
Cele 7 sectiuni sunt: Quelusia, Fuchsia, Ellobium,  Kierschlegeria, Skinnera, Hemsleyella, Schufia, Jimenezia, Encliandra

Cultivare

Cele mai populare specii de fuchsia, sunt cei din grupa arbustilor de gradina, care o data plantata, poate trai ani de zile cu o cantitate minima de ingrijire. Insa, pentru majoritatea iubitorilor de plante, cele mai cunoscute specii sunt cele pe care le cultivam la ghiveci.

Boli si invadatori

Fuchsia este adeseori atacata de omizi si de lepidoptere. Tratati in fiecare primavara arbustul cu solutii de specialitate impotriva daunatorilor.

Plantarea cercelusului

Cel mai adesea, se apeleaza la semintele de Fuchsia, pentru inmultirea plantei. Tot ce este necesar, este sa asigurati conditiile necesare pentru ca semintele sa germineze sis a infloreasca. Veti vedea ca este foarte usor:

  • Pasul 1: Intr-un ghiveci curat, puneti un amestec de pamant, muschi si turba 50/50.
  • Pasul 2: Alegeti semintele dorite. Incepeti prin a scoate usor semintele din fruct, prin frecarea lui usoara intre degete.
  • Pasul 3: Plasati cateva seminte in partea de sus a locului ales pentru germinare. Se presara o cantitate mica de amestec, dar fara a se acoperi in totalitate.
  • Pasul 4: Umeziti partea de sus a ghiveciului, pana cand semintele sunt umede complet.
  • Pasul 5: Plasati ghiveciul sub o lumina puternica, sau fluorescent, la o distanta de 24-30 cm distanta de aceasta. Acoperiti ghiveciul cu o folie de plastic, pentru a se crea efect de sera. Mentineti lumina cel putin 12 ore/zi, iar temperature constanta la 22 grade.
  • Pasul 6: Amestecati semintele usor, dupa cum este necesar, pentru a mentine suprafata umeda. Inmugurirea semintelor ar trebui sa se produca in termen de 10-14 zile.

Ingrijirea cercelusului

  • Pasul 1: Plantati planta intr-un ghiveci destul de mare, pentru ca radacinile sa aibe spatiu sufficient pentru dezvoltare, si pentru a absorbi umezeala si substantele nutritive necesare. Un ghiveci cu diagonal de 35-45 cm ar trebui sa fie suficient.
  • Pasul 2: Plasati ghiveciul intr-un loc care ofera umbra partiala si protectie impotriva vanturilor puternice care pot aduce planta la pamant.
  • Pasul 3: Aplicati un ingrasamant sub forma solubila, o data la doua saptamani.
  • Pasul 4: Udati planta o data sau de doua ori pe saptamana, si nu permiteti ca pamantul sa fie foarte ud in perioada de crestere. In momentul in care planta a ajuns la maturitate, trebuie udata zilnic.
  • Pasul 5: Adaugati un strat de compost sau mulci in jurul bazei plantei, la inceputul perioadei de vegetatie, pentru a ajuta pastrarea umiditatii si nutrientilor.
  • Pasul 6: Curatati planta de frunzele moarte sau vestejite, precum si de florile ofilite si uscate.
  • Pasul 7: Pregatiti planta pentru iarna, curatand-o in spate, si lasand 7-10 cm de crestere. Api mutate-o intr-un loc intunecos si racoros in interiorul casei, inainte sa dea primul inghet de toamna.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *