Aplicarea unui strat protector se utilizeaza de obicei in majoritatea gradinilor unde exista variatii mari de temperatura intre anotimpuri. Acesta are roluld e a proteja planta de intemperiile care pot interveni de exemplu in timpul iernii, datorita schimbarilor bruste de temperatura.
Aplicarea unui strat protector, ofera o serie intreaga de beneficii:
- Mentine umezeala in sol; deci va trebui sa irigati mai putin.
- Pastreaza pamantul rece in timpul primaverii; plantele vor suferi mai putin datorita schimbarilor bruste de temeratura.
- Mentine pamantul inghetat in timpul iernii; astfel solul nu ingheata si se dezgheata in mod repetat.
- Reduce eroziunea solului;
- Impiedica stropirea plantelor sau a casei cu noroi atunci cand sunt stropite sau cand ploua puternic;
- Combate cresterea excesiva a buruienilor.
Din pacate insa, exista si o serie de incoveniente:
- Daunatorilor de gradina (omizi, soareci) le place sa se ascunda in interiorul stratului;
- Daca nu se lasa o mica distanta pentru aerisire intre strat si tulpina plantei, se poate provoca putrezirea radacinii plantei;
Alegerea tipului de strat protector
Exista doua tipuri principale de straturi protectoare: organic si anorganic. Amandoua aua celeasi beneficii prezentate mai sus
Stratul protector organic
- Adauga solului un plus de substante organice, atat de necesare acestuia.
- Poat fi constituit din frunze taiate, resturi de iarba sau fragmente mici din scoarta de copac. Este bine sa aveti in vedere faptul ca, cu cat fragmentele sunt mai mari, cu atat tipmul de descompunere este si el mai lung, deci se inlocuiesc mai rar.
Unele materiale nu sunt potrivite pentru a fi folosite ca si strat protector. Totusi, in functie si de plantele din gradina, se pot alege:
- Pentru gradina de legume sau cea de flori se poate folosi compost sau balegar vechi;
- Pentru culturile care nu necesita intretinere speciala, se pot folosi resturi de lemn
Stratul protector anorganic
Stratul protector anorganic nu imbunatateste solul, insa dureaza mai mult. Acesta include:
- Pietris;
- Fragmente de marmura si roci vulcanice;
- Folii negre de plastic din diferite materiale, special confectionate pentru gradina.
Dezavantajul consta insa in faptul ca buruienile trebuie indepartate manual, deoarece acestea tind sa se dezvolte mai mult decat normal, mai ales daca folosim folie neagra de plastic, pentru ca atrage soarele si tinde sa incalzeasca solul mai mult.
Straturile de scoarta de copac
Este un strat protector care rezista cel mai mult. Bucatile mai mari din scoarta, denumite si bulgari, sunt mai eficiente pentru a descuraja cresterea buruienilor, in comparatie cu aschiile.
Combaterea eficienta a buruienilor se face daca stratul se aplica pe o grosime de min. 15 cm. Daca se foloseste totusi la stratul de flori, este bine ca acesta sa nu fie foarte gros, cid oar de max. 10 cm, pentru a nu sufoca plantele.
Tineti cont de urmatoarele lucruri, in momentul in care decideti sa utilizati straturi de scoarta:
- Pungile care sunt etichetate in magazinele de specialitate drept ‘aschii de lemn’ pot contine si alt fel de lemn decat cel de scoarta, inclusiv reziduuri de tamplarie, care pot fi tratate cu substante chimice, si pot dauna plantelor;
- Daca maruntiti dvs. singur aschiile de lemn, este bine sa le lasati afara cateva luni, pentru a iesi toate substantele natural care pot dauna plantelor;
- Scoarta de chiparos poate fi toxica pentru unele plante tinere;
Ziarele si cartonul
Chiar daca sunt inestetice, produsele din celuloza sunt foarte eficace in inabusirea buruienilor.
Este cea mai la indemana metoda de protectie, si mai ales, nu costa foarte mult. Totusi, este bine sa incercati sa acoperiti foliile de carton cu diverse lucruri, pentru a nu le lua vantul.
Frunzele
Frunzele se pot marunti sau se pot utiliza intregi.
Se aplica un strat de 10-15 cm, iar la cateva saptamani este necesara greblarea lor, mai ales in perioada primaverii, pentru a permite pamantului sa se incalzeasca.
Foliile de plastic sunt o bariera puternica impotriva cresterii buruienilor. Este un material impermeabil, asa ca trebuie intepat din loc in loc, pentru a permite circularea aerului, mai ales in zona radacinilor.
Compostul este alcatuit din deseuri din gradina si din resturi alimentare care nu contin carne, partial descompuse. Se poate amesteca si cu alte tipuri de straturi protectoare, pentru un rezultat mai eficient.
Fanul si paiele sunt straturi afanate, deci trebuie aplicat un strat gros, de 15-20 cm. Totusi, daca inainte de aplicatea stratului de paie nu s-au curatat si indepartat buruienile, acestea pot creste si strabate stratul gros de paie.
Resturile de iarba adauga solului un plus de substante organice, dar pentru a fi eficiente, trebuie aplicate in straturi de 15-20 cm. se recomanda evitarea utilizarii resturilor de iarba de pe peluzele in care buruienile au facut deja seminte, sau daca peluza a fost tratata cu ierbicide.
Aplicarea straturilor protectoare
Cel mai bun rezultat se obtine daca se aplica stratul protector direct pe pamantul gol, inainte ca buruienile sa fi inceput sa creasca.
Aplicarea stratului protector, se face dupa anumiti pasi:
- Inainte de aplicare, se verifica daca solul este umed suficient.
- Stratul protector trebuie sa fie destul de gros (in functie de tipul de strat protector aplicat), astfel incat buruienile sa nu poata incolti.
- Solul se acopera cu un strat uniform, dar se micsoreaza in zona tulpinilor si a trunchiurilor de copac.
- Frecventa inlocuirii stratului protector depinde de tipul stratului folosit.