Irigarea gradinii

O gradina ingrijita, intotdeauna va fi o gradina frumoasa. Dar pentru asta, trebuie sa ii acordati timp. O gradina deosebita nu se obtine in doar cateva ore la sfarsit de saptamana.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa udam gradina in fiecare zi, insa cu siguranta va avea nevoie de mai multe ore pe saptamana de atentie.

Chiar si plantele cele mai viguroase vor avea nevoie de putina apa, putin ingrasamant sau plivire.

Lipsa irigarii este unul dintre motivele pentru care gradina se dezvolta slab sau plantele ajung sa se vestejeasca. Pentru aceasta, alegerea plantelor trebuie sa fie in concordanta cu climatul, iar problemele cauzate de lipsa apei sau a apei in exces pot fi evitate mai usor.

Secretul unei irigari reusite este udarea gradinii incet si in profunzime. Plantele trebuie irigate suficient pentru a le mentine cresterea plantelor, dar nici foarte mult, pentru a permite radacinilor sa aibe aer. Udarea inceata a gradinii asigura o umezeala constanta in interiorul pamantului si patrunderea acesteia in sol. Aceasta metoda de irigare asigura dezvoltarea in adancime a radacinilor, ceea ce ii asigura rezistenta la seceta sau alte intemperii.

Irigarea manuala, cu ajutorul unei stropitori de exemplu, este o optiune pentru udarea gradinilor mici, a plantelor din ghivece sau jardinière, sau pentru udarea locala  a tufelor de plante.

Aspersoarele

Irigarea manuala se poate efectua in cadrul unei gradini mai mari, cu ajutorul unor aspersoare sau picuratori pentru irigat.
Desi raspandite si ieftine, aspersoarele au doua dezavantaje principale:

  • Dau o cantitate mare de apa, adesea chiar prea mare, iar intr-o zi cu vant sau calduroasa, o mare cantitate de apa se evapora;
  • Aspersoarele au nevoie de mai mult timp sa ude solul, mai ales daca la suprafata exista straturi protectoare de frunze sau paie.

Principalul avantaj al aspersoarelor este acela ca este foarte ieftin, necesita doar unitatea de stropit si un furtun destul de lung pentru a ajunge pana la locul dorit din gradina

Sistemele de irigat cu picuratoare

Aceste sisteme sunt foarte avantajoase deoarece utilizeaza apa mai putina, deoarece este aplicata direct pe sol, numai acolo unede plantele au nevoie. Irigarea este mai eficienta, deoarece ala nu se evapora, ramane rece si ajuta la pastrarea temperaturii joase a solului.
Dezavantajul acestor sisteme este ca, datorita faptului ca utilizeaza senzori de emitere a apei, sunt foarte costisitoare.

Totusi, se poate construi o variant mai rustica a sistemului cu senzori, folosind un furtun de irigare cu gauri. Sunt mult mai ieftine, si ofera aproape aceleasi beneficii. Un alt atu al acestor furtunuri, este ca nu necesita instalare prealabila, se poate desfasura pe suprafata gradinii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *