“Totul despre sparanghel” se vrea a fi un ghid al consumatorului de sparanghel, cu tot ce trebuie stiut despre sparanghel si completat cu multe retete de gatit sparanghelul in cel mai scurt timp si mai usor mod cu putinta.
Despre sparanghel pe scurt
Sparanghelul este recoltat in primavara fiind prin urmare o leguma de primavara.
Cultivat inca din vechime, de catre egipteni, greci si romani, sparanghel a fost re-popularizat in secolul al 18-lea de catre francezi. Sparanghelul este acum cultivat in masa, principalii producatori de sparanghel fiind China, Statele Unite ale Americii, Europa, Mexic si Peru.
De ce sparanghelul este atat de indragit
Tentatia unei portii aburinde de sparanghel este arma noastra secreta in in perioada de primavara. Fragede si crocante in acelasi timp, betele de sparanghel sunt combinatia perfecta de aroma intensa si factori de nutritie. De aceea, sparanghelul este recomandat a face parte din meniul zilnic, mai ales pentru copii. Intradevar, gustul sau este diferit de al oricarei alte legume, dar exact acest gust aparte il face atat de indragit.
De ce este recomandat sparanghelul?
Sparanghelul in forma sa pura este foarte sanatos. Nu numai ca este plin de vitamine si nutrienti, dar este o leguma cu un aport scazut in calorii, perfecte pentru cei ce doresc sa scada in greutate (s-ar putea sa va ganditi ca toate legumele au un aport scazut de calorii, insa nu este chiar asa, cel mai bun contra-exemplu fiind avocado). Dupa cum spuneam, sparanghelul este extrem de bogat in substante nutritive si vitamine care ajuta organismul sa-si mentina sanatatea.
Astfel, sparanghelul contine cantitati mari de:
• Vitamina K, care ajuta organismul preveni formarea cheagurilor de sange.
• Acid folic care ajuta organismul la producerea de celule rosii din sange si la fixarea ADN-ului. De asemenea, in timpul sarcinii, previne aparitia defectelor neuronale la copii in timp ce acestia sunt inca in uter.
• Vitamina C, un antioxidant necesar pentru sute de functii metabolice din organism.
De asemenea, datorita acidului folic pe care il contine, sparanghelul este foarte bun pentru inima, ajutand la prevenirea bolilor cardiovasculare si reducerea atacurilor de cord. Mai mult, sparanghel este si un diuretic natural, ceea ce inseamna ca ajuta corpul la eliminarea apei in exces si impiedica umflaturile, artrita si reumatismul. Inca din vechime extracte de sparanghel au fost prescrise pentru a ajuta la tratarea infectiilor tractului urinar.