Bonsaiul, spre deosebire de ceea ce multi stiu, nu este o planta, ci arta si stiinta de a creste plante si arbori miniaturali, prin cresterea acestora in spatii mult mai restranse decat sunt necesare in mod natural dezvoltarii lor.
Cuvantul bonsai are origine japoneza, si semnifica gradinarit in tava. Multa lume crede ca arta bonsaiului provine din China, insa aceasta este foarte similara cu stiinta penjing, originara din china continentala, si este in general adresata ingrijirii arborilor in aer liber. Cea care isi are originile in China, este arta moderna a bonsaiului, care a fost preluata de la japonezi, numindu-se initial penzai.
Bonsai utilizeaza tehnici de cultivare ca taierea, reducerea radacinilor, defolierea, supraaltoirea copacilor pentru a produce copaci de dimensiuni mici, care imita forma si stilul unor arbori maturi.
Clasificarea arborilor bonsai
- Shito – pana la 7,5 cm
- Mame – de la 7,5 cm la 15 cm
- Kotate mochi sau Shohin – de la 15 cm la 30 cm
- Chiu bonsai – de la 30 cm la 60 cm
- Dai bonsai – peste 60 cm
Cultivare
Un bonsai nu este genetic o planta pitica, ci este o planta normala, arbust sau arbore. Un bonsai poate fi creat din aproape orice arbust lemnos, si care produce ramuri. Cele mai indicate specii pentru obtinerea bonsaiului, sunt acei arbusti care au frunze sau ace mici, care le fac adecvate pentru domeniul de aplicare al bonsaiului.
Orice bonsai incepe cu un specimen sursa, o planta pe care dorirti sa o transformati in bonsai. Pe acesta, veti exersa prima taiere in stilul bonsai. Este indicata alegerea unui specimen crescut partial sau deja matur. Exemplarul selectat trebuie sa aibe un trunchi conic, fara defecte. Daca nu dispuneti de un asemenea exemplar, va puteti procura unul din pepinierele special amenajate.
Propagarea
in timp ce orice forma de inmultire a plantelor ar putea genera material pentru bonsai, cateva tehnici sunt favorizate, deoarece acestea pot produce rapid un trunchi relativ matur, cu ramuri bine plasate.
- butasi – luati o parte a plantei, taiati-o si apoi plasati-o intr-un nou ghiveci, pentru a dezvolta radacini. In cazul in care partea care se taie este destul de groasa, ca o ramura matura, aceasta poate fi crescuta ca un bonsai cu un aspect mai in varsta. Din pacate, aceste ramuri mai groase nu pring radacini prea usor, precum cele mai tinere.
- stratificarea – este o tehnica in care este incurajata inradacinarea dintr-o parte a plantei, de obicei o tulpina, in timp de este inca atasata la planta-mama. Dupa inradacinare, ramura este indepartata si crescuta in continuare ca o entitate independenta. Pentru bonsai, atat stratificarea radacinilor cat si stratificarea tulpinilor pot crea noi potentiali bonsai, prin transformarea unei ramuri mature intr-un trunchi al unui nou copac. Punctul de la care este incurajata inradacinarea poate fi aproape de trunchiul-mama, astfel incat noul copac rezultat poate avea imediat un nou trunchi gros, caracteristica care completeaza estetica bonsaiului.
Tehnici de taiere
Practicile de taiere ale bonsailor sunt unice, aplicate in moduri neobisnuite, si care sunt deosebit de adecvate pentru acest domeniu.
1. Tunderea frunzelor – aceasta tehnica implica eliminarea selectiva a frunzelor, pentru cele mai multe soiuri de foioase, sau a acelor, pentru soiul de conifere. O tehnica comuna in proiectarea bonsailor este aceea de a expune ramurile arborelui in grupuri de frunze sau ace, uneori denumite ””””tampoane””””. In multe specii, in special in cele de conifere, acest lucru inseamna ca frunzele sau acele situate mai jos de ””””zona de proiectare””””, trebuie sa fie taiate, pentru a expune scoarta.
2. Tunderea generala – dimensiunile mici ale arborelui si dinensiunile mici ale frunzisului, rezulta din taierea trunchiului, ramurilor si ale radacinilor. Taierea este adesea primul pas in transformarea unui specimen de planta intr-un candidat pentru bonsai. Partea superioara a trunchiului poate fi eliminata pentru a face copacul mult mai compact. Orice ramura, fie principala sau secundara, care interfereaza cu forma dorita, se va indeparta complet. Tunderile ulterioare sunt mai putin severe, si vor fi facute in general pentru curatare si pentru controlarea cresterii ramurilor.
3. Pentru exemplarele mai mari, se folosesc dispozitive mecanice pentru modelarea trunchiului sau a ramurilor, iar pentru cele mai mici, se practica legarea cu sarma de aluminiu, pentru a determina formarea crestaturilor.
Udarea
Datorita spatiului limitat de crestere, udarea este foarte importanta. Se va uda ori de cate ori se constata ca pamantul este uscat. Soarele, caldura si vantul pot duce la uscarea bonsaiului. Se utilizeaza un sol bine drenat, pentru a preveni saturarea apei.
Localizarea
Cea mai buna metoda de a identifica o locatie potrivita pentru bonsai este rezistenta sa nativa. Bonsaii vor avea nevoie de temperatura, umiditatea, conditiile de lumina aproape de aceleasi conditii ca si inainte de trundere.
Plantarea
De regula, bonsaii de interior se planteaza in vase inguste, de preferat de ceramica, care sunt prevazute cu gauri de drenaj.
Vreau mai multe detali despre acest arbore de ex.cum se tunde un video