Salcia este un arbore cu lujeri elastici, si frunze cazatoare. Salcia este cunoscuta si sub numele popular de ‘rachita’.
Descriere
- Tulpina, poate fi noduroasa, scoarta cu crapaturi, inaltimea neatingand mai mult de 3-4 metri, dar la unele specii poate atinge pana la 10-15 metri si aeriana.
- Frunzele sunt intregi (rar lobate), stipelate, cu petioli scurti, dispuse altern pe ramurile elastice, netede.
- Florile unisexuate, dispuse in amenti drepti (care apar inaintea frunzelor sau odata cu acestea), cu 2-10 stamine, ovarul bicarpelar si stilul cu 2-4 stigmate bifurcate. Mugurii pufosi semi-deschisi ai salciei, inainte ca acestia sa infloreasca, sunt numiti simatisori.
- Fructul este o capsula cu 2-4 valve.
- Semintele sunt mici, in numar mare si acoperite cu perisori argintii.
Utilizare
Salcia contine salicina, o substanta asemanatoare acidului acetil salicilic care se gaseste in aspirina.
Lemnul de salcie este de calitate inferioara el neputand fi utilizat nici macar ca lemn de foc din cauza faptului ca nu arde ci doar fumega. De aceea, este utilizata in fabricarea de cutii, maturi, jucarii.
Una din cele mai cunoscute specii de salcie este Salcia plangatoare, ale carei ramuri atarna de trunchi, folosita in parcuri si gradini ca planta ornamentala. Din nuielele de rachita se impletesc cosuri.
In ultimii ani, salcia a fost utilizata in obtinerea biocombustibilului, si s-a constatat ca are potential mare de a reduce carbonul.
Ca planta, in mediul inconjurator, salcia este folosita pentru biofiltrare, regenerarea solului, in special in zonele umede.
In prezent, salcia se utilizeaza in domeniul farmaceutic, ca remediu pentru afte bucale, alopecie, circulatie periferica deficitara, congestii, diaree, dureri diferite, gripa, guta, guturai, halena, hemoragii hemoroidale, hiperhidroza palmo-plantara, hiperexcitatie sexuala, infectii diverse, inflamatii, insomnii, leucoree, menstre dureroase, nevralgii, raceala, reumatism, rinita cronica si acuta, sangerari menstruale puternice, spondilita anchilozanta, transpiratie excesiva a picioarelor, tristete, tuberculoza cu hemoptizie, tulburari hormonale (endocrine) la pubertate, ulceratii cutanate chiar infectate, varice.
Preparare:
- Intern:
- infuzie: 2 lingurite de coaja maruntita se pune in 200 ml apa rece, se fierbe apoi 20-30 minute. Se strecoara si se va administracate 3-4 linguri pe zi.
- pulbere: se usuca coaja si se macina, transformand-o in praf fin. Se administreaza cate un varf de lingurita.
- tinctura: 50 g de coaja maruntita se va pune in 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se va tine timp de 15 zile, dupa care se strecoara. Se va folosi cate 10-20 picaturi sau chiar o lingurita de trei ori pe zi pentru tratament sau se foloseste doar la nevoie in cazul durerilor.
- Extern:
- 3 lingurite de planta se va pune la fiert in 250 ml apa pentru 15-20 minute. Se strecoara apoi se va folosi la comprese, bai sau bai de sezut, pentru afectiuni de tipul hemoroizi, etc.