Ciresul

Ciresul este unul dintre cei mai raspanditi pomi fructiferi pe intreg globul. Acest pom creste relativ rapid, creste in orice loc, atata vreme cat are soare disponibil. Semintele sunt raspandite de pasari, care consuma fructele si elibereaza semintele prin excremente.

Ciresul formeaza o coroana de forma ovala, ce creste pana la 8-10 metri, cu o diferenta de pana la 50 metri. Frunzele au 2-5 centimetri lungime, iar spre toamna se coloreaza in galben si rosu. Florile au petalele albe, si raspandesc un parfum suav.

Ciresii se planteaza in zone cu lumina naturala, nu suporta umbra, iar precipitatiile trebuie sa fie de aprox. 60 l/mp/an.

Lemnul de cires este utilizat in industria mobilei, iar scoarta si frunzele contin cianuri, si de aceea se utilizeaza pentruobtinerea de siropuri de tuse si medicamente. Fructele sunt utilizate pentru desert, sau pentru producerea de gemuri, jeleuri, iar in unele cazuri pentru obtinerea brandy-ului cu aroma de cirese.

Ciresii sunt sensibili la insecte precum omidele si viermiii. Acestea nu cauzeaza daune proeminente sau permanente.  Controlati o eventual infestatie, prin indepartarea cuiburilor de oua si aplicarea unor insecticide cand insectele sunt in faza de omida. De regula, ciresii nu sunt predispusi la boli, dar pot fi gazda pentru putregaiul radacinii. Acesta nu infesteaza ciresul, insa poate infesta copacii plantati langa el.

Bolile ciresului

Patarea frunzelor – produsa de o ciuperca, care ataca in principal frunzele si mai rar fructele. Se manifesta prin aparitia unor pete, la sfarsitul primaverii, de culoare maronie, avand foma circular, pe frunzele pomilor. Petele devin in timp galbene, si cad. Vremea ploioasa este propice pentru inmultirea acestei ciuperci. Se combate prin tratamente chimice specifice si se previne prin masuri agrotehnice specifice: araturi de toamna, taierea lastarilor atacati si arderea lor, curatarea de primavara.

Nodul negru – este o boala comuna la ciresi, care poate fi destul de grava. Aceasta infectie fungica creaza zone umflate, negre, pe ramurii tineri de copaci. Ramase neverificate, aceste noduri vor gatui ramurile si se vor usca. Pentru a controla infectia, este indicata utilizarea unor ustenisle sterile la curatare si taiere. Dupa terminarea taierii, intreg copacul se vat rata cu un spray care contine sulf de var, care ajuta la prevenirea infestarii.

Curatarea ciresilor

Ciresii cresc foarte rapid, coroana lor poate ajunge la inaltimi de pana la 80 metri, daca creste intr-un loc insorit. Pentru curatare, se urmeaza cativa pasi:

  • Pasul 1: Curatati ciresul iarna tarziu sau primavara devreme, inainte sa dea mugurii
  • Pasul 2: Folositi unelte ascutite de taiere, deoarece acestea vor lasa cea mai mica taietura posibila, deoarece ciresul se poate vindeca de taieturile mici.
  • Pasul 3: Urcati-va pe o scara, pentru a va face o idee mai buna asupra staruu ramurilor din interiorul copacului. Indepartati crengi din mijloc daca este necesar, pentru a permite lumina solara sa patrunda spre interior si pentru o mai buna circulatie a aerului. Taiati-le in forma de V spre trunchi.
  • Pasul 4: Taiati vlastarii care cresc de la sol langa trunchiul principal, cu un cleste bine ascutit. Acestia se numesc lastari de apa, deoarece iau toata hrana si umiditatea de la arborele principal.
  • Pasul 5: Taiati toate crengine bolnave, slabe. Taierea se face de la nod.
  • Pasul 6: Curatati intrumentele de taiat cu solutie antiseptic pe baza de alcool, pentru a peveni raspandirea unei eventuale boli.
  • Pasul 7: Taiati crengile copacului care cresc intr-un unghi mai mic de 60 grade. Acestea pot fi prea slabe pentru a rezista la greutatea fructelor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *