Magnolia

Magnolia este un gen antic. Evoluand inca dinaintea aparitiei albinelor, florile s-au dezvoltat pentru a incuraja polenizarea de catre gandaci. Ca rezultat, carpele de flori de magnolia sunt dure, pentru a evita deteriorarea de catre gandaci zburatori sau taratori. Un alt aspect care duce cu gandul ca magnoliile sunt primitive, este lipsa distinctiei a sepalelor sau a petalelor. Magnolia este cel mai raspandita in zonele Americii de Nord, Centrale, dar si in Indiile de vest. Cu toate acestea, exista specii de magnolia care s-au adaptat si la alte conditii climatice.

Descriere:

 • Frunzele sunt simple cu marginea intreaga sau rar-lobata, acute, scurt-petiolate, alterne, caduce sau persistente si ovale.
 • Florile sunt mari, solitare, hermafrodite (aprox. 12 foliole, numar mare de stamine si stile), de culoare roz, alb, purpur, albastru sau verzi-galbui.
 • Fructul este compus, in forma de con.

Caracteristicile florii de magnolie

 • Petalele – Florile de magnolie contin 6-12 petale. Culoarea poate varia in functie de specie.
 • Sepalele – Sepalele sunt situate la baza capului florii. Fiecare floare are 3 sepale, care sunt asemanatoare cu petalele de flori si care o protejeaza inainte de a inflori. De obicei, sepalele se disting foarte grei de petale, dupa inflorire
 • Staminele si pistilurile – Stamina si pistilul sunt situate in centrul florii. Staminele sint lungi si filiforme, in crestere intr-un cluster dens.
 • Ovulele si foliculii – Pistilurile contin ovule si foliculi, care se matureaza in fructe. Ovulele, care se transforma in seminte, sunt cuprinse in interiorul compartimentelor, numit carpel. Fiecare are un pistil carpel, care contine una sau doua seminte si un stigmat. Cand ovulele ajung la maturitate, acestea devin seminte de culoare rosie, care mai departe se sparg de foliculii de divizare.

Plantarea
Magolia, de regula, se planteaza primavara. Iata principalii pasi in plantarea unei magnolia:

 • Pasul 1: Achizitionati puietul de la un magazin de specialitate. Asigurati-va ca este sanatos, fara boli, sau daunatori. Magnolia are radacini care sunt sub forma de minge, sau sunt acoperite cu panza goasa de sac, precum si cele din ghiveci.
 • Pasul 2: Alegeti o locatie din gradina care este situate la soare. Magnolia poate tolera si locurile cu umbra, dar nu va inflori asa de mult ca cea situata in plin soare. Deasemenea, ea nu se poate dezvolta simetric daca este plantata la umbra, asa cum se dezvolta cea plantata la soare. In plus, trebuie plantata intr-un loc ferit de vant.
 • Pasul 3: Adaugati cativa zeci de centimetri de compost sau muscho de turba, daca pamantul nu este foarte bine drenat. Amestecati-l cu solul regular de la locul plantarii.
 • Pasul 4: Sapati o groapa, care este de aproximativ 3 ori mai mare decat ghiveciul in care l-ati achizitionat. Cat despre adancime, sapati atat de adanc cat si ghiveciul.
 • Pasul 5: Luati arborele din ghiveci si plasati-l in mijlocul gropii. Asigurati-va ca arborele este complet drept. Cel mai bin ear fi sa aveti langa doi pe cineva sa va ajute sa mentineti copacul in pozitie verticala, astfel incat dvs. sa puteti acoperi groapa. Acoperiti initial doar pe jumatate, apoi udati bine, iar la urma continuati cu restul. Batatoriti pamantul bine, astfel incat sa scapati de orice pungi de aer.
 • Pasul 6: Acoperiti locul de plantare cu mulci, sau chiar mulci de scoarta. Acest lucru va ajuta la retinerea apei si la pastrarea calda a radacinilor in lunile de iarna. Daca este necesar, periodic, reaplicati stratul de mulci.

Ciuperca verde

Renumita pentru frumusetea sa, uneori, magnolia este afectata de ciuperca verde in jurul trunchiului.  Aceasta, de obicei, se raspandeste primavara devreme, inainte ca magnolia sa infloreasca, dar de cele mai multe ori nu este daunatoare pentru copac.

Ciuperca care se ataseaza de magnolie, poate fi in general de doua tipuri: licheni sau muschi. Lichenul se identifica prin aspectul sau asemenea cu gazda, iar muschiul este de fapt o planta de sine statatoare, care se ataseaza de copac. In climatul umed, aparitia ciupercilor este mult mai probabila.

Ciuperca verde se gaseste de obicei pe ramurile sip e trunchiul de copac al magnoliei. Deoarece lichenul nu este o planta, se intinde cu usurinta pe diferitele parti ale copacului. In schimb muschiul, se gaseste doar la baza copacului, in cazul in care umiditatea este mai frecventa.  Muschiul si lichenul pot lua mult din apa si soarele magnoliei, dar  nu sunt de natura sa produca daune permanente.

Intrucat ciuperca verde adesea este rezistenta la insecticide, multi gradinari incearca sa o previna. Pentru a preveni, nu permiteti ca copacul sau locul din jurul sau (pamantul in special) sa devina prea umed, si acoperiti baza copacului cu o folie de plastic, care se gaseste la magazinele de specialitate. Pentru descurajarea dezvoltarii muschiului de copac, acoperiti in fiecare sezon baza trunchiului cu mulci proaspat. Pe langa aceste actiuni, nu neglijati utilizarea substantelor chimice speciale impotriva ciupercii verzi.

Intrucat ciuperca verde care se gaseste adesea pe foarte multi copaci nu este nociv, cateodata cel mai bun sfat este sa o ignorati. In cazul in care alte tipuri de ciuperci sau alta boala incep sa apara si sa afecteze copacul, consultati un specialist, pentru a identifica corect tipul infestarii.

6 comentarii

 1. Am plantat Magnolia, primavara aceasta, frunzele incep sa se pateze cu puncte negre iar unele s-au uscat !!!! Cum sa intervin ? Merci ! Apreciez gradina.ro

 2. avem si noi o magnolie de anul trecut si abia asteptam sa infloreasca.Si a inceput sa infloreasca.Are doar vreo trei flori care se deschid dar e plina de boboci.Si e superba.A mea e alba,dar sper sa apuc sa-mi mai cumpar macar una anul acesta.E cam scumpa dar merita toti banii!!!!!!!

 3. Am plantat magnolia de 5 ani si …nimic ,nici o floare. Ce-i de facut ca-s copaci in toata regula~!

 4. Am si eu o mangnolie are 10ani de cind am plantat-o are apa ,soare si inca nu a inflorit ,este copac , ce ma invatati sa fac sa infloreasca ?

 5. Am plantat in aceasta primavara o Magnolie vesnic verde ( asa mi-a spus vanzatorul) si are frunzele patate cu pete ruginii si unele chiar gaurite deja. Am facut tratamente cu diverese fungicide dar degeaba. Ce ca fac? Ma poate ajuta cineva?

 6. Stimati Prieteni,- Pentru ca Magnolia sa Infloreasca are nevoie de Torfu-tradus se numeste Turba,care se pune jur in imprejur la o adancime de 10,cm,.
  Va doresc mult succes.. Michael

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *