Una dintre intrebarile uzuale, este aceasta: Rosia este un fruct sau o leguma? Ei bine, Din punct de vedere botanic, rosia este un fruct, iar din punct de vedere culinar, este o leguma.
Rosia sau patlagica, cum mai este numita in popor, este o planta originara din sudul Americii de Nord.
Rosia este o planta perena, care poate atinge in mod frecvent chiar si 3m inaltime. Tulpina este ierboasa, iar pentru cultivare necesita amplasarea unor tarusi sau alte garduri pentru sprijin.
Frunzele sunt lungi, de aproximativ 10-25 cm, de forma compusa, avand 5-8 frunzulite, fiecare dintre acestea putand ajunge la 7-8 cm.
Florile sunt mici, de 1-2 cm, de culoare galbena, avand 5 petale, grupate in inflorescente de 3 pana la 12 flori.
Rosiile se regasesc intr-o multitudine de soiuri, aproximativ 7.500, multe dintre ele fiind hibride, mai robuste. Majoritatea dintre soiurile hibride sunt cele care se comercializeaza, in special datorita aspectului si a rezistentei.
Cultivare
Rosiile se inmultesc prin seminte. Acestea se seamana in rasadnite, cu aproximativ 10-12 sptamani inainte de perioada in care se doreste plantarea. Rasadnitele se mentin in toata aceasta perioada la o temperatura constanta, cu lumina artificiala cel putin cateva ore pe zi, si cel mai important, cu apa indeajuns cat sa mentina solul umed.
Rosiile se coc in perioada iulie-august, sau chiar mai devreme, daca au fost plantate in solarii.
Boli sau daunatori
Cele mai noi specii hibride de rosii, sunt rezistente la majoritatea bolilor sau daunatorilor, insa nu in mod complet.
Unul dintre cei mai importanti daunatori este virusul mozaicului tutunului, care afecteaza in mod special planta. Se poate controla prin aplicarea unor substante speciale impotriva saunatorilor.
Diferite forme de mucegai sunt, de asemenea, afectiuni comune ale tomatelor.
Importanta rosiilor si proprietatile acestora
Rosiile sunt o sursa importanta de antioxidanti vitali pentru organismul uman, dar si datorita continutului de vitamina A si C.
Antioxidantii sunt o parte vitala a dietei tale alimentare. Licopenul este recunoscut pentru cantitatea de antioxidanti pe care ii contine. O dieta bogata in vitamina C obtinuta din fructe si legume poate reduce riscul aparitiei cancerului, bolilor de inima, loviturilor, infarctului si diabetului. Vitamina C scade presiunea sangelui si nivelul de colesterol, ajuta la subtierea sangelui si protejeaza impotriva oxidarii.