Capsunile fac parte din aceeasi familie de plante cu fragutele, murele sau zmeura. Initial, capsunile au fost folosite ca mulci in cultivarea plantelor.
Exista peste 20 de specii de capsuni, si o multime de soiuri hibride. Cele mai comune specii de capsuni, sunt cele care de gradina, cultivate in scop comercial.
Daca dispuneti de o curte, puteti cu usurinta planta cateva straturi cu capsuni. Va veti bucura din plin de aceste fructe de primavara tarzie.
Plantarea capsunilor intr-un strat de pamant ridicat
Desi nu toate gradinile sunt dotate cu teren functional, capsunile se pot planta in paturi ridicate. Selectati un soi de capsuni care pot creste fara prea mult efort, pana primavara.
- Pasul 1: Sapati solul in patul de pamant ridicat, amestecati-l cu ingrasamant.
- Pasul 2: Plantati rasadurile, dupa ce in prealabil au fost germinate in rasadnite, si doar in momentul in care au atins cel putin 8 cm inaltime. Se vor aseza la cel putin 4cm distanta.
- Pasul 3: Tasati solul in jurul stratului, cat sa acopere toate radacinile, dar sa nu acopere complet coroana de plante.
- Pasul 4: Pastrati solul umed, dar nu ud, astfel incat radacinile sa nu se usuce, dar nici sa putrezeasca. Se poate adauga mulci de paie in jurul plantelor, pentru a pastra umiditatea si a impiedica cresterea buruienilor.
- Pasul 5: Adaugati un nou strat de ingrasamant, spre sfarsitul verii, pentru ca la inceputul anului urmator sa nu scada cantitatea de fructe.
Utilizarile si beneficiile capsunilor
In general, capsunile sunt comercializate pentru consumul individual, dar si pentru prepararea dulceturilor, gemurilor sau a siropurilor.
Specialistii nutritionisti recomanda consumul a 5 legume sau fructe proaspete zilnic, pentru aportul de minerale. Capsunile sunt bogate in vitamina C, vitamina K, Mangan, acid folic, sau alte vitamine din clasa B.
Capsunile sunt bogate in antioxidanti naturali, ceea ce ajuta la neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi.
O portie de capsuni va asigura 210 mg de potasiu, un mineral care ajuta la reglarea electrolitilor din corp, diminuand riscul atacurilor de inima si infarcturilor.