Despre Sol

Solul este cel mai important element de care depinde o planta, deoarece el furnizeaza acesteia toate elementele nutritive de care are nevoie pentru a germina, a creste si a se dezvolta.

Daca intelegeti modul in care plantele interactioneaza cu solul, gradina dumneavoastra va arata cea mai ingrijita si mult mai frumoasa, iar plantele vor avea conditii bune pentru crestere.

Tipuri de sol

Inainte de a incepe orice lucrare in gradina, studiati foarte bine tipul de sol care exista in curtea dumneavoastra. In finctie de tipul de sol, veti decide ce fel de planta veti sadi, consultand in prealabuil conditiile Exista 5 tipuri principale de sol:

  • Solul lutos – este un sol bogat in substante nutritive, insa se dreneaza prost.
  • Solul nisipos – este un sol care se dreneaza rapid, dar este in general uscat si nefertil.
  • Solul argilos – este un sol care isi mentine umiditatea si este fertil. Are de obicei culoarea maro inchis.
  • Solul de turba – este un sol umed si acid, si poate necesita drenaj, pentru ca are tendinta de a inmagazina apa.
  • Solul calcaros – este un sol foarte alcalin, este nisipos-pietros. Se dreneaza foarte usor.

Chiar si daca nu dispuneti de tipul de sol necesar pentru planta pe care doriti sa o saditi, solul poate fi ajutat prin hranirea lui cu substante orhanice suplimentare.

Subsolul

Dar sa ne intoarcem la sol. Asupra stratului superior putem interveni, dar nu putem influenta subslolul, stratul care se afla la o adancime de aproximativ 40-50 cm. Subsolul influenteaza foarte mult modul in care se grupeaza particulele nutritive, si implicit modul de crestere al plantei. Pentru a constata tipul subsolului, incercati sa sapati o groapa adanca, de aproximativ 50 cm. Observati solul din partea laterala a gropii:

  • Un subsol afanat si lispsit de structura, poate permite substantelor nutritive si apei sa se evapore prea repede de langa  radacina, deci suprafata va fi secetoasa; veti avea nevoie de irigatii suplimentare;
  • Un subsol masiv si dens, intervine in drenajul apei in exces, deci suprafata va fii saturate cu apa;
  • Un subsol stratificxat, se intalneste de obicei in regiuni secetoase, sau in zone unde solul nu a fost deloc cultivat;
  • Un subsol structurat in forma de cuburi unghiulare, se intalneste in general in zonele umede.

Textura solului

In principal, solul are 3 componente de baza:
–    Granule de nisip
–    Particule de aluviuni
–    Particule fine de lut
Aceste trei componente, in functie de procentul in care se gasesc in compozitia solului, determina textura lui.
Textura se poate determina printr-un test relativ simplu: se ia o bucata de pamant umed in mana, se strange, apoi se compara:

  • Daca nu ramane strans dupa ce se deschide pumnul, este vorba de un sol nisipos;
  • Daca la deschiderea pumnului rezulta un bulgare care se sfarama usor, este vorba de un sol argilos. Este un amestec echilibrat de nisip, lut si aluviuni. Este ideal pentru orice tip de gradina;
  • Daca la deschiderea pumnului rezulta un bulgare lipicios care se poate modela, atunci este vorba despre un sol argilos, cu un continut ridicat de lut.

O metoda practica pentru modificarea texturii solului nu este cunoscuta, insa se poate imbunatati, prin adaugarea de elemente nutritive suplimentare.

Determinarea PH-ului solului

Ph-ul solului indica existenta elementelor nutritive necesare cresterii si dezvoltarii plantelor. Fiecare planta are nevoie de o cantitate diferita de nutrienti.

Ph-ul se poate stabili in laboratoare speciale. Exista totusi anumite teste, cu caracter informativ, sub forma unor benzi, care sub influenta componentelor solului, se situeaza intr-o scala de culori, iar solul poate fi identificat, conform scalei de culori indicate de test.

In functie de valoarea PH-ului, solul poate fi:
–    Valoare peste 7 – vorbim de un sol preponderant alcalin;
–    Valoare sub 6,5 – vorbim de un sol acid;
–    Valori cuprinse intre 6,5 si 7 – vorbim de un sol neutru, un sol ideal.

Solul acid poate fi echilibrat prin adaugarea unei substante bazice (se utilizeaza in general var).

Solul alcalin poate fi echilibrat prin adaugarea unei substante acide (se utilizeaza in general sulf).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *