Garofita de gradina

garofita-de-gradina-1Denumire populara: Garofita de gradina
Denumire stiintifica: Dianthus plumarius
Specie (Familie): Caryophyllaceae
Descriere: Planta perena, foarte cunoscuta. Are o aroma delicata si un miros suav. Poate fi plantata in gradina, pentru ornamentatie sau pentru a fi utilizate la aranjamente florale. Creste in grupuri largi, dense, iar frunzele sunt ca iarba. Prefera soarele direct. Pentru estetica, este recomandata plantarea lor in fata grupurilor de plante, sau de-a lungul aleilor si potecilor din gradina.
Solul preferat: Sol bine drenat, semi-fertil, nisipos sau argilos, avand compozitia chimica usor neutral sau putin acida.
Aspect: Florile pot avea culoare alba, sau roz. Florile cresc in buchete, grupate tulpina subtire. Poate ajunge pana la 45-60 cm inaltime.
Sadirea: Se separa planta o data la 2-3 ani. Se planteaza butasi la inceputul primaverii.
Inflorirea: Planta infloreste de la inceputul pana la sfarsitul verii.
Inmultirea: Se recolteaza vara, dupa terminarea infloririi, butasi de tulpini de la rozetele frunzelor. Se indeparteaza frunzele din partea inferioara a butasului, apoi se pune intr-o substanta compusa din silicat spongios de mica si nisip sau roca vulcanica (Proportia este de 1/3 la 2/3). Se utilizeaza aceasta compozitie chimica, deoarece asigura plantei o mai buna circulatie a aerului si un drenaj mai bun.
Tratamente specifice:  Planta poate suferi de rugina, care apare pe frunze. Pentru a preveni acest lucru, este bine sa se rareasca grupurile, pentru a asigura o mai buna circulatie a aerului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *