Plantarea zmeurei si a murelor


Murul si zmeurul sunt plante care sunt plantate frecvent in gradinile de acasa. Sunt considerate a fi din clasa maracinilor, au o crestere puternica si viguroasa, sunt rareori afectati de inghetul de primavara, si ofera  in mod constant aceeasi cantitate de fructe. Fructul este foarte util, se poate folosi pentru prepararea gemurilor, dulceturilor, jeleurilor, s.a.

Cetona de zmeura – 58 RON

Datorita cresterii sale viguroase, murul sau zmeurul trebuie plantat intr-o zona in care poate fi combatut. Deasemenea, este foarte propice pentru folosirea lui drept gard de-a lungul liniilor de proprietate.

O reducere a diponibilitatii murelor si zmeurei in anumite zone, fac aceste fructe chiar mai populare decat necesar in unele zone. Prin alegerea diferitelor tipuri de maracine, se pot recolta fructe proaspete timp de cateva luni bune pe an.

Tipuri de mure
Exista doua tipuri principale de mure: mure cu ghimpi sau mure fara ghimpi.

 • Tipul de mur care are ghimpi, nu necesita spalier, si de obicei, fructele acestuia se maturizeaza mai devreme cu 2-3 saptamani decat sin tipul celor fara ghimpi. De obicei, tipul fara ghmpi, arfe fructele ajunse la maturitate mult mai dulci decat celalalt soi.
 • Tipul de mur fara ghimpi sunt mult mai usor de intretinut si de taiat. El produce nuiele taratoare de pana la 8-10 metri lungime, si care nu sunt suficient de puternice penrtu a sprijini ei insisi fructele, si necesita spalier de sprijin. Uneori, fructele murului fara ghimpi pot avea arsuri solare, deoarece acesta se maturizeaza in perioada fierbinte din vara.

Tipuri de zmeura:

 • Zmeurul de vara, cu fructe rosii – produce cea mai mare recolta de fructe in timpul verii, de aici tragandu-si si numele
 • Zmeurul cu fructe negre – nu este foarte productiv ca celelalte tipuri, din cauza faptului ca este foarte susceptibil la boli. Nuielile pe care le formeaza, nu sunt foarte drepte, si necesita sa fie prinse
 • Zmeurul cu fructe purpurii – se maturizeaza vara tarziu. Ramurile sunt viguroase, dar de obicei necesita prindere.
 • Zmeurul de toamna, cu fructe rosii – produc fructe atat toamna dar si la inceputul verii. Cea mai mare productie de fructe se afla in parte superioara a ramurilor, iar in partea inferioara, cultura este mai mica. Acesta este singurul tip de rug de mure, care produce fructe in anul in care cresc nuielele (ramurile).

Selectarea si pregatirea locului de plantare
Pe cat este posibil, zmeura si murele se planteaza la minum 100 metri de salbaticie sau de alte plantatii existente, pentru a reduce posibilitatea aparitiei unor boli sau probleme.
Se vor evita zonele in care au fost cultivate recent rosii, cartofi sau vinete, pentru a se evita ofilirea rugilor.

Primul pas pentru pregatirea locului de plantare este acela de a lua un esantion de pamant, si a se verifica daca acesta corespunde cu indicatiile trecute pe specificatiile rugului de zmeur sau mur. Dupa aceasta, se va astern un rand de ingrasamant, care are proprietatea de a ucide toate buruienile sau iarba din acea zona. Acest lucru va fi facut inainte de a parcurge la plantarea propriu-zisa a rugului.

Plantarea corecta
Zmeurul si murul pot fi plantati in orice moment in care sunt latenti, de obicei intre 1 noiembrie – 15 martie. In cazul in care se apeleaza la plantarea de toamna, un mulci asezat la baza plantei, poate reduce ranirea in timpul iernii. Se mai pot planta butasi de radacina, care se ingroapa la o adancime de 3-4 cm. Dupa ce se planteaza, se batatoreste solul bine la radacina, si se uda cu apa din abundenta.

Distantele utilizate pentru plantarea murelor si zmeurii:

 • In rand:

o    Mure fara ghimpi – 2,4 metri
o    Mure cu ghimpi – 1,0 metri
o    Zmeura – 0,8 – 2,0 metri

 • Intre randuri:

o    Mure fara ghimpi – 3,0 metri
o    Mure cu ghimpi – 3,0 metri
o    Zmeura – 2,5 – 3,0 metri

7 comentarii

 1. Excelenta activitate mai ales pentru un pensionar. Dar am o suprafata prea mica de teren cca 1/4 ha Se poate si pe aceasta suprafata? De unde pot procura materialul saditor? Se poate face prin fonduri europene? Unde sa ma adresez ca nu am gasit nici un ghid de accesare a fondurilor in acest sens?
  Astept raspuns prin E-mail
  Va multumesc ,
  Cu multa consideratie
  Pensionar profesor Marinescu Antim

 2. Foarte interesant, se pot accesa fonduri europene pentru o plantatie de mur?

  Multumesc.

 3. diferenta prea mare intre un mur de padure si unul altoit nu este . cum se poate face inmultirea?

 4. Multumiri pt.sfaturi. M-a ajutat la plantarea zmeurei si murului in gradina. Dar as vrea sa stiu daca as putea sa fac o mica boltita din ele. Un fel de umbrar.

 5. ma intereseaza butasi de zmeura pentru plantarea suprafetei de jumatate ha . unde as putea duce esantion de pamant pentru a vedea daca corespunde zmeurei. locul este in zona de deal din jud neamt. astept raspuns. multumesc

 6. Buna ziua,

  Se pot cumpara de la dvs plante de zmeura sau mure? Nu gasesc pagina de contact.
  Va rog sa ma contactati daca aveti la vanzare sau poate imi spune cineva de unde se poate cumpara.
  Sau poate imi spune cineva cum se poate inmulti?
  Se poate taia din tufe existente, bagat in apa sa prinda radacina si apoi in pamant?
  Multumesc Alex

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *