Vitaminele sunt foarte importante pentru orice organism, fie el uman sau animal. Vitaminele se regasesc in diverse plante, legume si fructe, dar se pot obtine si sintetic, prin diverse procedee chimice.
Vitaminele se impart in: liposolubile(solubile in grasimi) si hidrosolubile(solubile in apa). Dintre primele fac parte vitaminele A (si provitamina A -carotenul- care in organismul omului se transforma in vitamina A), D, E, K, iar dintre ultimle, vitaminele C, B1, B2, PP, B12.
Vitaminele joaca un rol important in schimbul de substante. Multe din ele intra in constitutia fermentilor. O cantitate insuficienta dintr-o vitamina sau alta, duce la tulburarea schimbului de substante,s cade rezistenta organismului la infectii, provoaca lipsa cresterii la copii. Un grad de insuficienta vitaminica mai pronuntata sau lipsa totala a vitaminelor in organism duce la imbolnaviri grave, avitaminozele, de exemplu scorbutul in cazul lipsei vitminei C.
Vitamina nu este un aliment cu toate ca este de obicei prezenta in produsele alimentare pe care le consumam. De asemenea, nici un supliment alimentar. Vitaminele nu ofera energie, desi nici un om nu poate trai fara vitamine. Multe dintre vitamine sunt necesare in cantitati foarte mici, dar vitaminele joaca un rol foarte important in cele mai multe reactii chimice in organism. Multe dintre aceste reactii de celule sunt transportate prin enzime, fiecare alt fel de enzima fiind responsabia pentru desfasurarea unor reactii chimice speciale in cadrul corpului. Enzimele sunt formate dintr-o combinatie de vitamine si minerale, toate alaturate impreuna intr-o maniera extrem de complexa. In cazul in care o singura vitamina se intampla sa lipseasca, acea enzima nu poate fi formata si anumite functii importante ale organismului nu pot fi indeplinite.
Vitaminele lucreaza in diverse moduri, de multe ori si sunt strans legate reciproc, in reactiile lor in organism. Vitaminele sunt larg distribuite in natura, atat in regnul animal cat si cel vegetal. Aproape toate produsele alimentare comune, contin mai mult de o vitamina.
Vitaminele isi fac efectul in cantitati foarte mici. Prin urmare, cerinta totala zilnica este de obicei foarte mica. Nevoia de zi cu zi a oricarei vitamine pentru orice persoana, nu este o cantitate fixa. Aceasta variaza in functie de rata metabolismului. La persoanele care efecueaza munci grele musculare, femeile insarcinate, in timpul lactatiei, la copiii in crestere, cerinta de vitamine este mare. In general, un om care depune un efort obisnuit poate obtine destule vitamine din diete echilibrate mixte.
Vitaminele pot fi stocate in organism intr-o oarecare masura, de exemplu, vitaminele liposolubile sunt stocate in ficat si tesutul subcutanat, vitamina C in cortexul suprarenal, etc
Vitaminele sunt partial distruse si partial secretate de catre organism. Insa sunt inlocuite in momentul in care organismul simte nevoia de vitamine.
Unele vitamine sunt sintetizate in organism. Unele dintre vitamine ale complexului B sunt sintetizate de microorganisme la nivelul tractului intestinal.
Vitaminele nu sunt distruse in procesul digestiv si sunt, prin urmare, a absorbite ca atare. De aceea toate vitaminele sunt eficiente atunci cand sunt administrate pe cale orala.
Desi acestea sunt esentiale pentru viata, nu toate vitaminele sunt necesare pentru toate speciile de animale. Cerintele fiziologice pentru o anumita vitamina, este egala cu sinteza unei vitamine speciale in organism.
Modul de actiune al vitaminelor nu este in mod clar cunoscut. Unele dintre ele s-au dovedit a actiona in calitate de coenzima fata de alte enzime metabolice. Deoarece sistemul enzimatic al unui tesut este specific, este destul de rezonabil ca, o anumita vitamina actioneaza selectiv asupra tesutului respectiv. Acest lucru ne ajuta sa explice de ce unui deficit deo anumita vitamina, afecteaza in special anumite tesuturi si sisteme si lasa alte persoane mai mult sau mai putin neatinse.
Acum, daca toti am fost perfect sanatosi, si am continuat sa avem o alimentatie corecta, am ramane, probabil, puternici si energici in toate zilele. Dar celi mai multi dintre noi nu sunt atat de acest norocosi. Ci totii am mostenit toate anumite puncte slabe, si nici unii dintre noi nu au o sanatate perfecta. In consecinta, trebuie sa fim siguri ca dieta noastra contine toate elementele necesare pentru o buna sanatate, acestea incluzand minerale si vitamine.