Altoirea pomilor fructiferi

Altoirea reprezinta procesul de unire a doua sau mai multe plante diferite, astfel incat acestea sa se uneasca si sa creasca ca unul. Acest lucru se face din mai multe motive: pentru obtinerea unui soi nou, pentru obtinerea unor seminte noi, sau pentru a asigura ca radacina pomului se adapteaza solului sau  unor conditiilor climatic. Aproape toate soiurile de pomi fructiferi pot fi altoite pentru a produce fructe mai sanatoase, mai  mari sau mai suculente.

Va vom prezenta in continuare principalii pasi in vederea altoirii unui pom fructifer:

N.B.: Partea superioara se numeste altoi, iar partea inferioara se numeste portaltoi.

Pasul 1: Selectati pe post de altoi o crenguta sanatoasa, avand diametrul minim 6 milimetri, maxim 10 milimetri, in varsta de cel putin un an, si care are cel putin 2-3 boboci vizibili. Asigurati-va ca este de aceeasi dimensiune ca si portaltoiul, sau partea de jos a copacului pe care doriti sa montati grefa. Momentul ideal de a taia altoiul este iarna, cand copacul este in stare latent.

Pasul 2: Folositi un cutit curat si ascutit, care a fost spalat bine in prealabil, cu o solutie care contine alcool, pentru a distruge orice bacterie. Executati o taietura adanca de aprox. 2,5 centimetri, in pozitie diagonal, prin scoarta exterioara a lemului de altoi.

Pasul 3: Infasurati altoiul intr-un strat de muschi umed, si introduceti-l intr-o punga cu fermuar. Se va pastra intr-un loc racoros si umed (de ex. in frigider), pana primavara, cand puteti altoi pomul fructifer.

Pasul 4: Selectati un portaltoi dintr-un pom fructifer similar, care poate fi o tulpina cu radacini, sau o parte din radacina in sine. Faceti o taietura diagonal, similara cu cea facuta pe altoi, cu un cutit, care deasemenea a fost curatat cu o solutie de alcool, pentru a distruge orice urma de bacterii. Momentul ideal pentru efectuarea acestei operatii este la sfarsitul lunii Aprilie sau in luna Mai.

Pasul 5: Plasati altoiul peste portaltoi, legati-l strans, astfel incat tesuturile sa se impreuneze in mod exact. Daca altoiul si portaltoiul nu au aceeasi dimensiune, incercati sa potriviti tesutul median, astfel incat grefa sa aibe success. Punctul de unire intre altoi si portaltoi, se numeste ‘uniune’.

Pasul 6: Bandajati strans locul de uniune cu o fasie de bumbac sau chiar cu banda izolatoare. Preveniti uscarea locului, astfel incat cele doua ramuri sa fuzioneze sis a cresca ca o singura planta. Puteti deasemenea sa aplicati peste locul de uniune, un strat uniform de ceara de altoire (pe care o puteti gasi in magazinele de specialitate).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *