Cum sa altoiti un pom fructifer cu un altoi de la un alt pom fructifer

Acest tip de altoire se ralizeaza cand se doreste cresterea unui tip de pom fructifer, pe radacinile unui alt tip de pom fructifer. Pepinierele folosesc aceasta metoda pentru a combina soiurile de pomi fructiferi care au radacinile rezistente cu soiurile care au radacina mai nerezistenta, sau cu altoiul. Catoedata, radacinile portaltoilui sunt indepartate, lasandu-le numai pe cele noi sa creasca, iar alteori, combinatiile sunt facute pentru a forma un copac care rodeste mai multe fructe.

Pasul 1: Determinati daca tipul de arbore pe care doriti sa il altoiti, este compatibil cu altoiul (de regula, sunt compatibili pomii fructiferi din aceeasi specie).  Copacii din cadrul aceluiasi gen, dar nu aceeasi specie, au mai putine sanse sa fie compatibile, in timp ce copacii de genuri diferite, de cele mai multe ori, nu sunt compatibile.

Pasul 2: Alegeti o ramura sanatoasa de la baza trunchiului, care este groasa de cel putin 7 centrimetri, si taiati drept, cu un fierastrau dintat. Taietura trebuie sa fie perpendiculara pe ramura. Fiti atenti sa nu rupeti coaja pomului.

Pasul 3: Taiati prin intermediul scoartei, pe partile laterale ale ramurii, unde doriti sa puneti noul altoi. Taieturile trebuie sa fie paralele cu ramura, sis a nu aibe mai mult de  7 centrimetri lungime. Puteti altoi doua sau trei ramuri.

Pasul 4: Taiati o bucata cat grosimea unui creion, din arboreal de altoi. Aceasta ar trebui sa aibe intre 15 si 20 centimetri lungime, si 2-3 muguri sanatosi. Taiati partea de sus a altoiului cu 1 centimetru mai sus fata de ultimul mugure. Cu grija, adaugati o pana, care va intersecta partea de sus a ramurii cu cea de jos, dintr-o parte in alta. Veti vedea straturile de scoarta si lemn exupse.

Pasul 5: Oblojiti capatul altoiului in zona dintre ramura si esteriorul scoartei, in locul unde a fost taiat mai devreme. Oblojiti si bandajati in jos, pana cand partea de sus a portaltoiului este la acelasi nivel cu partea de sus a ramurii. Faceti acest lucru cu fiecare altoi.

Pasul 6: Inveliti locul de uniune dintre cele doua ramuri cu banda electrica, strangeti bine, pentru a  mentine grefa pe loc. Acest tip de banda se va intinde o data cu copacul cand acesta va creste, si nu va gatui copacul.  Aplicati unele pansamente daca este necesar, pentru a preveni insectele sau anumite boli sa afecteze zona de grefa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *