Colectarea, pastrarea si depozitarea semintelor

Una dintre primele cerinte pentru a putea avea o gradina minunata este aceea de a gasi seminte indeajuns de bune, de la plantele care s-au adaptat la climatul in care locuiti. Exista o sumedenie de companii si institute de cercetare care ofera orice tip de seminte. Insa in momentul in care veti calcula valoarea legumelor si a fructelor pe care le veti creste, veti vedea ca gasirea prin forte proprii a semintelor este o adevarata afacere.

Colectarea semintelor
Nu colectati seminte de la legume sau flori, care au fost etichetate ca ‘hybrid’. Semintele provenind de la aceste tipuri de plante, majoritatea, provin de la plante care sunt inferioare decat plantele de la care provin.

Seminte usor de colectat

Rosii:

–    Salvati semintele din fructul copt dorit (rosie)
–    Stoarceti semintele intr-un prosop de hartie sau intr-o sita.
–    Lasati semintele la temperatura camerei pana cand sunt in totalitate uscate.

Ardei

–    Alegeti un ardei matur, de preferat unul care se transforma rosu, si lasati-l pana cand devine rosu in totalitate.
–    Extrageti semintele, si lasati-le sa se usuce in totalitate la temperature camerei.
Vinete, afine de gradina
–    Separate semintele de fructul matur si uscati-le la temperatura camerei

Fasole, soia, mazare

–    Lasati pastaile pe tulpina, pana cand sunt uscate
–    Verificati sin cand in cand pastaile, deoarece exista cateva soiuri, care se desfac si isi imprastie semintele atunci cand sunt foarte uscate.
–    Culegeti pastaile uscate, si depozitati-le intr-un loc al carei ventilatii este foarte buna. Cand pastaile sunt in totalitate uscate, atunci alegeti semintele.
–    Pentru a preveni posibile infestari, plasati semintele in frigider, pentru 24-30 ore

Salata verde
– Semintele de salata sunt mult mai greu de obtinut, dar se pot salva:
–    Lasati o salata sau doua sa produca o tulpina de seminte
–    Dupa ce salata infloreste si floarea formeaza o floare de papadie in miniatura, adunati semintele
–    Separate semintele de pleava, prin simpla frecare intre degete.

Seminte greu de obtinut: castravete, pepene, dovleac, dovlecel
De obicei, nu se merita salvarea acestor seminte. Fara un control adevarat al polenizarii, aceste culturi se vor incrucisa cu alte varietati si cateodata cu alte tipuri. Puteti controla polenizarea in gradina, dar este necesara foarte mare atentie.

Mai intai, trebuie sa distingeti intre florile femeiesti si cele barbatesti. Florile masculine au petiolul mai lung, si nu au un fruct in miniature la baza, asa cum au florile femeiesti.
–    Cu ofarte mare atentie, observati florile care se vor deschide in ziua urmatoare. Sunt de culoare galben deschis, si au cateva indicii distincte.
–    Spre seara, slectati florile barbatesti si femeiesti de pe aceeasi planta. Cu ajutorul unei cleme pentru hartie pentru florile mai mici sau a unui elastic pentru florile mai mari, prindeti florile, astfel incat sa impiedicati deschiderea lor in dimineata urmatoare (florile se deschid doar dimineata).
–    Spre dimineata, smulgeti florile barbatesti, si atingeti manunchiul de polen (numita antera) cu centrul florii femeiesti (denumit stigma).
–    Inchideti floarea femeiasca din nou, pentru ca mustele si albinele sa nu poata intra.
–    Marcati floarea respectiva
–    Asteptati ca floarea sa se maturizeze in fruct, pentru ca sa obtineti semintele dorite.
Fructul trebuie sa fie foarte copt, pentru ca semintele sa germineze corect: castravetele trebuie sa fie in intregine galben, dovleacul si dovlecelul foarte mature.
Dupa ce ati cules fructul in totalitate copt, separate semintele de pulpa fructului, apoi asezati-le la temperatura camerei.

Plantele bienale: morcovi, sfecla, ceapa, furctele din clasa verzei.
Plantele bienale sunt discutabile pentru colectarea semintelor. Acestea pot necesita un efort considerabil pentru a duce radacina plantei din primul sezon in al doilea an, cand se formeaza tulpina pentru seminte. Mai multe legume din clasa verzei se interesecteaza cu crucifere salbatice, precum mustarul, ridichile, sau napii.

Morcovii se intersecteaza cu mai mult-raspanditul morcov salbatic. Selectati radacinile dorite de sfecla sau morcov, si pastrati-le la loc rece si umed, cel mai uzual loc putand fi intr-o groapa afara. Primavara devreme, plantati radacinile intr-un loc nu foarte aglomerat al gradinii, pentru ca vor creste foarte mari.
Pastrati bulbii de ceapa uscati pe timpul iernii, apoi plantati-I primavara devreme.
Dupa cresterea de primavara, se formeaza capetele de seminte. Cand acestia sunt foarte uscati, adunati-l inainte sa cada, si continuati uscarea la temeratura camerei.

Semintele de floare
Puteti salva foarte multe seminte de flori, cu toate ca unele varietati se pot intersecta si provoca deteriorari fata de planta originala.
–    Adunati pastai de seminte mature, grupuri de seminte
–    Lasati capul florii de soare pe tulpina, atata timp cat pasarile nu le ataca. Cand capul florii se separa de seminte, taiati capul si terminati prin pastrarea semintelor la caldura.

Pastrarea semintelor
Pastrati semintele inntr-un plic de hartie, la un loc racoros, uscat si protejat de insecte.
Perioada de pastrare variaza, in functie de tipul plantei:
–    1-2 ani: porumb, ceapa, patrunjel, pastarnac, ardei
–    3-4 ani: asparagus, fasole, broccoli, morcovi, telina, praz, mazare
–    4-5 ani: sfecla de zahar, familia de varza (varza de Bruxelles, conopida), gulie, ridichi, castraveti, vinete, salata verde, mosc, pepene galben, dovleac, dovlecel, rosii, pepene verde

Un mod ideal de preparare a semintelor pentru o perioada lunga, este sa puneti semintele intr-un recipient ermetic, pe care il depozitati in frigider sau congelator. Pentru a absorbi umezeala, puneti la fundul aceluiasi recipient, un saculet mic cu lapte praf. Folositi paroximativ ½ ligura de lapte praf pentru fiecare recipient.

Test de germinare
Pentru testarea germinarii semintelor, in vederea plantarii:
–    Umeziti doua sau trei straturi de prosoape de hartie
–    Puneti 20-50 seminte intr-un loc cald, precum in bucatarie sau deasupra hotei.
–    Observati semintele la un interval de 2-3 zile pentru a determina stadiul germinarii. Unele seminte, precum ridichea, are nevoie de 2-3 zile pentru germinare, iar altele, precum ardeiul, poate germina in 10-14 zile.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *