Insectele sunt de cele mai multe ori daunatoare si ataca aproape toate plantele. Insa exista cateva insecte, care sunt folositoare pentru gradina. Unele dintre ele sunt foarte utile pentru polenizare (ca de pilda albinele), iar altele se hranesc cu alte insecte sau le paraziteaza pe acestea. Acestea din urma sunt cele mai importante, pentru ca pot ‘curata’ gradina de paraziti.
Printre cele mai intalnite si frecvente insecte folositoare care se pot intalni in gradina, se afla:
- Pradatorii care mananca alte organisme. Printre acestea se afla gandacii de pamant si cleopterele, care se hranesc cu insecte daunatoare si alti pradatori mai mici. Alti daunatori ca de pilda unele specii de gargarita, prefera paianjenul rosu, iar altele prefera purecii.
- Parazitii sunt printre cele mai importante elemente bilogice de control al daunatorilor, deoarece isi ucid gazdele. Principalii paraziti sunt viespi agresive sau albine, care isi depun ouale in gazda vie. Larvele cresc si isi consuma gazda.
Atragerea insectelor folositoare
Puteti recurge la o serie de trucuri pentru a atrage insectele in gradina:
- Majoritatea insectelor benefice se hranesc cu nectar si polen, asa ca planteaza in gradina flori cat mai variate, care sa infloreasca de primavara timpuriu pana la venirea inghetului.
- Acopera suprafetele de pamant gol cu straturi protectoare de frunze si resturi de iarba. Acestea vor oferi umbra si adapost insectelor.
- Renunta la insecticide: acestea omoara insectele folositoare, lasand gradina la cheremul unui nou val de daunatori.
- Oferiti-le cele trei elemente de baza necesare: apa, hrana si adapost.
- O sursa de apa va atrage intotdeauna majoritatea tipurilor de insecte folositoare, mai ales in timpul perioadelor secetoase. Daca nu dispuneti de un iaz sau mic lac artificial in gradina, incercati sa le atrageti prin amplasarea in diferite colturi din gradina a unor recipiente largi cu apa.
- Accesul la hrana potrivita este si el foarte esential. In timpul diverselor etape din viata, insectele au nevoie de diferite tipuri de hrana: larvele se hranesc cu daunatori, iar adultii cu polen si nectar. Plantati asadar diferite tipuri de plante care pot oferi drept hrana pentru acestea.
- Adapostul este important si el, deoarece insectele vor cauta un loc potrivit pentru a isi depune ouale. Vor avea nevoie de un loc umbros si ferit.