Craitele

Craitele, din genul Tagetes, cupreinde peste 30 de specii, majoritatea avandu-si originea in Mexic si in America tropicala. In tara lor de origine, craitele sunt numite florile mortii, deoarece sunt folosite pentru celebrarea zilei mortilor, la 2 noiembrie.

Craitele sunt plante viguroase, care pot ajunge chiar la 1m inaltime. Craitele sunt plante mai putin pretentioase, comportandu-se bine atat pe terenurile drenate, permeabile si insorite, cat si pe cele mai sarace. Suporta perioade scurte de seceta. Asa ca daca plecati de acasa, le puteti lasa linistiti o saptamana-doua fara sa le udati.

Craitele se inmultesc prin seminte, pe care trebuie sa le samanati in sere, in luna martie, pentru ca la sfarsitul lui aprilie sa poata fi semanate direct pe locul definitiv. Semintele se obtin prin recoltarea inflorescentelor, atunci cand sunt uscate, dupa care se scutura.

Inca din era prehispanica, craitele au fost folosite in scopuri medicinale. Acestea au fost utilizate pentru a trata dureri de stomac , paraziti , diaree , boli ale ficatului, varsaturi , indigestie si dureri de dinti.

Astazi, craitele sunt cultivate pentru a extrage luteina ca un colorant alimentar (E161b).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *