Schefflera este un arbust, care poate atinge dimensiunile unui copac, adica 30m inaltime. Tulpinile sunt lemnoase, iar frunzele palmat-compuse. Din aceasta cauza, este cunoscut in termini populari sub denumirea de ‘arborele-umbrela’.
Cele mai multe specii de schefflera sunt cultivate insa ca plante de apartament, in ghivece.
Schefflera este originara din zonele tropicale ale Asiei, este o planta vesnic verde.
Plantare si ingrijire
Prefera locurile intunecoase si nu tolereaza foarte bine expunerea directa la soare.
Udarea se realizeaza in functie de anotimp si dimensiunea plantei:
– Vara planta necesita apa din belsug, se uda cu cantitati mai mari de apa, astfel incat solul sa fie mentinut in permanenta umed; Totusi, nu este indicata exagerarea cantitatii de apa, deoarece apa in exces poate duce la putrezirea radacinilor.
– Iarna se uda mai rar si cu cantitati mai mici, deoarece intensitatea de crestere si dezvoltare a plantei scade.
Pamantul trebuie sa fie usor drenabil, dar totodata sa retina suficienta apa.
Se recomanda fertilizarea o data la 30-40 zile, cu ingrasaminte bogate in microelemente. Daca se observa o dezvoltare rapida a plantei, se stopeaza fertilizarea sau se reduce cantitatea de microelemente din fertilizator.
Pentru a controla cresterea in inaltime a plantei si pentru a-i spori aspectul stufos si abundenta lastarilor, primavara se pot taia ramurile prea lungi.
Inmultirea
Inmultirea se poate realiza la inceputul primaverii prin butasire in apa. Se alege o cranga (ramura), care apoi se mentine inntr-un vas cu apa amestecata cu putin fertilizant lichid, pan ace apar radacinile. Se procede apoi la plantarea acesteia in pamant.
Schefflera este un gen in familia Araliaceae. Din acest gen fac parte copaci, arbusti sau liane, cresc pana la 30 m inaltime, cu frunze compuse, palmate, uneori permanente. Genul a variat foarte mult, si se utilizeaza pe scara larga, in special ca plante de apartament, cele mai cunoscute fiind Schefflera actinophylla (Pomul-Umbrela) si Schefflera arboricola (Pomul-Umbrela pitic)
Schefflera actinophylla (Pomul-Umbrela)
Este un pom originar din padurile tropicale situate in Australia si Noua Guinee.
Este un copac vesnic verde, care poate ajunge la 15 metri inaltime. Frunzele sunt alcatuite in grupuri de cate 7, iar florile se dezvolta in partea de sus a arborelui. Inflorirea incepe spre inceputul verii si de obicei continua in decurs de mai multe luni.
Florile sunt mari, prodic o cantitate foarte mare de nectar, ceea ce atrage insectele producatoare de miere si pasarile carnivore.
Actinophylla Schefflera este frecvent cultivata in climatul cald, ca un arbore decorativ in gradini mari si, cand se maturizeaza, se formeaza flori rosii care se dezvolta vara sau la inceputul toamnei. Propagarea se face prin seminte sau butasi. Ea prefera sol bine drenat si are nevoie doar ocazional de udare sau aplicare de ingrasaminte sa prospere. Este considerata totusi, o planta agresiva si radacinile sale pot domina solului dimprejur.
Schefflera arboricola (Pomul-Umbrela pitic)
Este un pom originar din Taiwan, cu frunzele vesnic verzi, poate creste pana la 5 metri inaltime. Frunzele sint palmate-compuse, cu 7-9 foi volante, avand lungimea de 9-20 cm. Frunzele sunt situate sub forma de umbrela, fiecare umbrela cu un diametru de 7-10 mm, cu cate 5-10 flori. De aici isi si trage denumirea de pom-umbrela.
Este utilizat frecvent ca si planta de interior, este foarte popular pentru faptul ca poate creste in conditii precare si nu necesita foarte multa ingrijire. In zonele cu climat bland, este cultivata si ca planta de exterior. Numeroase soiuri au fost selectate pentru variatiile de culoare si modelul frunzelor, de multe ori pestrit cu alb cremos la margini sau in centru. Planta se preteaza cu usurinta la forma de bonsai si este populara ca un bonsai de interior .
Planta prefera lumina mai mare, daca este posibil, dar se poate adapta la o mare varietate de niveluri de lumina. Ca o planta tropicala îi place umezeala, dar evitati asezarea plantei in foarte multa apa. Ii place ca solul sa fie umed, dar nu ud.
In conditii ideala, aceasta planta va produce radacini aeriene, care, atunci cand ajung la sol, se vor converti in radacini pe deplin functionale. Radacinile ii dau plantei un aspect neobisnuit si interesant. Trebuie mentinute trei conditii pentru ca plantele sa produca aceste radacini:
- o rata de crestere ridicata,
- radacini insuficiente (planta este inradacinata sau aceste radacini sunt curatite),
- umiditate constanta foarte mare.