Hortensia este o planta care nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina. Inflorind vara devreme pana toamna tarziu, este o incantare pentru orice pasionat de gradinarit. Hortensia are flori mari, bogate. Daca doriti ca tufa de hortensie sa aibe flori aproape tot timpul, este indicat sa lasati florile sa se dezvolte iar dupa cateva zile de la inflorire sa le taiati; aceasta operatie este benefica pentru sporirea infloririi si pentru sanatatea plantei pe termen lung. Lasate sa se dezvolte, florile pot dura pana la 6 saptamani.
Florile hortensiei sunt de regula albe, iar pe parcursul dezvoltarii capata culoarea roz sau violet. Un lucru foarte curios si interesant este faptul ca aceste culori sunt date de consistenta si PH-ul solului:
– pentru un PH alcalin, hortensia are flori roz.
– pentru un PH acid, hortensia are florile violet deschis.
Ingrijire si intretinere
Hortensia nu este o floare pretentioasa, poate creste in orice tip de sol, insa nu suporta soarele direct. De aceea, in momentul plantarii este indicat sa alegeti un loc care are soare dar si umbra pe tot timpul zilei.
In momentul plantarii, este indicate aplicarea unui ingrasamant format dintr-un amestec de gunoi de grajd si turba.
Hortensia este o planta care iubeste apa, in consecinta este indicate udarea ei cat mai deasa. Insa nici prea multa apa nu este indicata, deoarece are tendinta de a forma pete negre la suprafata frunzelor.
Deasemenea, daca este expusa prea mult timp la soare, hortensia tinde sa se ofileasca sau sa se usuce.
Deoarece hortensia se dezvolta haotic, primavara, la aparitia primilor lastari este indicate efectuarea unor taieri de formare, deasupra nodului de pe tulpina. Nu se efectueaza taieri toamna, pentru ca la varful tulpinilor dezvoltate pe parcursul verii, se vor forma florile in anul urmator.
Inmultirea
Hortensia se inmulteeste prin divizarea radacinilor sau marcotaj.
1. Divizarea radacinilor se face primavara devreme. Din aceeasi tufa care se dezgroapa, se pot obtine practic mai multe tufe de aceeasi inaltime, varsta si caracteristici.
2. Marcotajul se efectueaza astfel:
- Se sapa o groapa in apropierea plantei, cu grija pentru a nu rani radacinile, apoi se indoaie o sectiune de tulpina;
- Se inlatura cu un cutit un inel de 2,5 cm din scoarta tulpinii, acolo unde atinge pamantul;
- Se acopera locul taiat cu pamant, lasand 15-30 cm din varful tulpini indoite, neacoperit;
- Daca marcotajul s-a efectuat pe timpul verii, planta noua va fi gata de transplantat in iarna urmatoare.