Gherbera sau gerbera, este o planta (floare) originara din Africa de Sud, ale carei flori au culori vii. Face parte din aceeasi familie ca si margareta, iar sensul daruirii unei gerbera inseamna inocenta si puritate. In functie de specie (se cunosc aproximativ 40 de specii in Sudul Africii, America de Nord, Asia tropicala), floaea poate ajunge la un diamteru intre 10-25cm si poate creste pana la 40 cm inaltime.
Gerbera poate fi plantata in gradina de flori, in ghiveciul de pe balcon sau in jardinière impreuna cu alte plante. Oricare modalitate de plantare alegeti, este bine de stiut ca plantarea si ingrijirea gerberei este una specifica.
Cultivarea gerberei
Cultivarea se poate face in straturi (unul sau 2 straturi) la o adancime de 6-7 cm, la o distanta de 5-7cm intre ele. Se pastreaza aceste specificatii, indifferent daca cultivarea se face in sera sau in jardiniera.
Daca cultivarea se face in sera, in cantitati mari, un factor principal in dezvoltarea optima si producerea a cat mai multe flori este circulatia aerului si incalzirea. Temperatura trebuie mentinuta constanta, mai ales in timpul iernii cand temperaturile de afara sunt foarte scazute. Aceasta trebuie sa fie intre 12-14°C, iar circulatia aerului contribuie la mentinerea constanta a temperaturii.
Ingrijirea gerberei
Gerbera nu necesita ingrijiri speciale, in afara de mentinerea unei temperaturi constante pe perioada iernii 12-14°C, iar vara 18-20°C. In conditiile in care soarele este foarte puternic, se recomanda umbrirea tufelor, pentru a evita uscarea lor.
Udarea se face moderat, pentru ca gerbera nu suporta umezeala.
O data pe an, este recomandata aplicarea unui ingrasamant pe baza de acizi, specialistii recomandad NPK 2-0.8-1.5.
Inmultirea
Planta se inmulteste prin seminte, diviziunea tufei si prin butasi.
Inmultirea prin divizare se efectueaza in martie-aprilie, prin prelevarea unor butasi perfect sanatosi si replantarea lor intr-un pamant nisipos.
Inmultirea prin seminte se face in aceeasi perioada, se lasa semintele spre germinare, pana cand lastarii ating 2-3 cm inaltime. Daca in maximum 21 zile semintele nu au germinat, acestea nici nu vor mai germina.
Boli si daunatori
Gerbera este sensibila la bolile care ataca radacina, daca drenajul apei nu se realizeaza cum trebuie. Plantarea ei in ghivece, intr-un amestec de pamant de buna calitate poate indeparta cauza bolilor.
Sunt o mare iubitoare de flori.Am cumparat de la lidl gherbere si am inteles ca sunt sensibile,as vrea daca se poate sa-mi spuneti mai multe despre ele.Multumesc anticipat.
Si eu sunt, Miruna. Am si gherbera si vreau sa-ti spun ca nu sunt deloc sensibile, dar sa fii atenta cand cumperi in special cele galbene ca s-ar putea sa aiba diversi paraziti. Sa te uiti intotdeauna pe dosul frunzelor sa nu aiba nimic, pureci, ceva musculite albe -nu stiu exact cum se numesc-care apoi trec de la o plantuta la alta s e greu sa mai scapi de ei. In rest, le place soarele, se uda aprox la patru zile, dar daca au flori se uda putin mai des, o sa vezi ca iti dau ele semnalul de alarma, adica se apleaca frunzele si florile, dar dupa ce pui apa la putin timp isi revin. Le pun in perioada de vara o data pe saptamana ingrasamant lichid pe care il gasesti si la supermarketuri-e pt flori de interior si balcon-. Sunt inflorite aproape tot timpul si au cate patru, cinci flori, Le iubesc tare, tare. Succes
de paraziti scapati cu sol.de mospilan.1pac. la 8 lapa.se poate pastra apoi in sticle inchise si folosita cand e nevoie,sepulverizeaza pe planta si pe pamint.