Anemone

Anemone este un gen de plante, care curpinde peste 100 de specii de flori. Anemonele au o larga raspandire, preponderent in zona nordica, dar si in zonele racoroase din zona sudica, precum lizierele padurilor. Denumirea provine de la cuvantul grecesc ‘anemos’, care se traduce prin ‘vant’.

Anemonele se regasesc intr-o gama foarte larga de culori, incepand de la alb, galben, continuand cu portocaliu, rosu si terminand cu violet, albastru. In mitologia greaca, anemonele de culoare rosie simbolizau picaturile sangelui varsat de Adonis la moartea sa.

Descriere si ingrijire

Anemonele sunt plante erbacee, perene cu frunze radicale si cu flori mari, asemanatoare macului, de diferite culori, care infloresc de obicei primavara. Poate creste spontan, sau poate fi cultivata ca planta decorativa in gradini. Una dintre cele mai cunoscute specii de anemone, este macul.

Planta are nevoie de sol bine drenat, bogat in humus. Este sensibila la umezeala, soare in exces si la temperaturi scazute. Nu necesita ingrijiri speciale. Datorita sensibilitatii sale la caldura, daca florile sunt taiate, au viata relativ scurta.

Este recomandata evitarea plantarii anemonelor impreuna cu narcisele sau in apropierea acestora, deoarece substantele eliminate de narcise sunt daunatoare anemonelor.

Inmultirea

Anemonele pot fi inmultite prin plantarea de seminte sau prin divizarea radacinilor tubercului. Se recomanda plantarea rasadurilor obtinute din seminte sau a tulpinii divizate, primavara devreme, in februarie-martie. In unele zone, se obisnuieste si plantarea inca de toamna timpuriu, spre mijlocul lunii septembrie.

Anemona infloreste de regula in perioada mai-iunie, in iulie planta intrand in repaus, iar frunzele se usuca. Este momentul ideal pentru a scoate tuberculii din pamant si depozitarea lor intr-un loc racoros si uscat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *