Obezitatea

Obezitatea, pe langa faptul ca este o boala, incepe sa devina problema din ce in ce mai multor romani. Conform “Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice”, un sfert din populatia romana este deja obeza in prezent. Conform aceleiasi institutii, mai mult de opt milioane de persoane adulte sunt supraponderale, iar 4,5 milioane sunt deja obeze.

Dar de fapt, ce este obezitatea?
Obezitatea reprezinta cresterea indicelui masei corporale, peste anumite valori.

Ce este Indicele Masei Corporale?
Indicele Masei Corporale (IMC) este necesar in stabilirea gradului de obezitate, supraponderabilitate.

Cum se calculeaza?
Valoarea  IMC este obtinuta prin impartirea greutatii (in kg), la patratul inaltimii (in metrii). In functie de rezultatul obtinut la acest raport, putem stabili daca persoana in cauza este sau nu obeza sau supraponderala.

Iata valorile:

  • IMC este mai mic decat 18,5 – persoana subponderala
  • IMC este cuprins intre 18,5÷24,9 – persoana cu greutate normala
  • IMC este cuprins intre 25,0÷29,9 – persoana supraponderala
  • IMC este cuprins intre 30,0÷34,9 – persoana obeza de gradul I
  • IMC este cuprins intre 35,0÷39,9 – persoana obeza de gradul II

Obezitatea, in cea mai mare parte, este cauzata de regimul alimentar. Sarirea peste micul dejun, care reprezinta cea mai importanta masa a zilei, este une dintre cele mai mari erori, pentru ca spre seara, se accentueaza senzatia de foame. Datorita ritmului de viata alert in care traim, nu acodm importanta tuturor acestor aspecte. Cel mai intalnit scenariu, al unei persoane ocupate, este sa sara peste micul dejun, la serviciu sa manance ceva frugal, iar in momentul in care ajunge acasa, seara tarziu, mananca cat pentru toata ziua. Este un scenariu pe care l-ati regasit, nu-I asa? Ei bine, foarte gresit! Iata cateva indicatii, pentru a evita tot ceea ce s-a spus mai sus:

  • Chiar daca va este greu, incercati sa va treziti cu 15-20 de minute mai devreme decat de obicei, si acordati-va timp pentru micul dejun. Micul dejun ofera energie pentru intreaga zi. Veti observa, ca in momentul in care veti lua micul dejun, iar la pranz veti manca ceva frugal (ca de obicei), seara, senzatia disperata de foame nu va mai avea aceeasi intensitate, ci va fi mai scauta.
  • Neaparat, mancati ceva la pranz. Chiar daca timul nu va permite acest lucru, trebuie sa va acordati minim 5 minute pentru o gustare frugala.
  • In timpul zilei, rontaiti ceva. Fie ca este vorba de covrigei, saratele, batoane energizante, acestea fac foarte bine, pentru ca ofera stomacului posibilitatea de a ‘avea ce digera’, si astfel sucul gastric secretat, nu va ataca in nucoasele intestinale.
  • Seara la cina, incetati sa evitati grasimile si mancarurilor grele.

O alta cauza a obezitatii, este sedentarismul. Din ce in ce mai mulyi dintre noi, preferam sa nu mai facem maiscare, sau cel putin, nu atat  de multa ca alte dati. A intervenit delasarea, monotonia, comoditatea. Este mult mai comod sa stam in fata televizorului, cu telecomanda in mana, decat sa effectual alte activitati in casa. La sedentarism, au contribuit din plin asa-numitele ‘minuni ale tehnologiei’: masina, liful, s.a.

Alte cauze ale obezitatii, le constituie starea psihica, problemele afective, traumele. In aceste moment, suntem din ce in ce mai vulnerabili, iar pentru a ne ‘alina’, apelam la cele mai neinspirate produse.

Dar, sunt si cazuri, intr-un procentaj mai mic, este adevarat, cand obezitatea nu se datoreaza regimului alimentar, ci unor disfunctionalitati ale glandelor.  In acest caz, situatia este distincta, iar tratamentul este dat 100% de medicii specializati in diete si nutritie.

Tratarea obezitatii se face pe mai multe cai:

  • Tratament alimentar (dieta): trebuie stability un tratament, in functie de deficitul caloric inregistat de fiecare persoana in parte. Tratamentul este individual, si se prescrie de medical nutritionist. Regula de baza dupa care se stabileste regimul alimentar, este ca totalul cantitatii de alimente consumate sa nu depaseasca: hidrocarbonati – 45-50% din totalul caloriilor; grasimi – 35% din totalul caloriilor; proteine – 15% din totalul caloriilor. Se va mai tine seama si de gradul de obezitate, varsta si sex.
  • Tratamentul prin exercitiu fizic: este necesara o activitate fizica moderata, de aproximativ 30 de minute.
  • Operatiile sunt recomandate doar daca IMC depaseste cu mult valoarea de 40, si trebuie facute numai in clinicile de specialitate, si numai daca medicii o recomanda.

Trebuie facute mai multe observatii:

  • tratamentul trebuie respectat intocmai precum a fost prescris de medicul nutritionist;
  • tratamentul alimentar trebuie respectat, si nu se pot inregistra abateri, decat cu foarte mici exceptii;
  • dupa terminarea tratamentului, este necesar un tratament de intretinere, de minimum 6 luni.  Acest tratament este prescris tot de medicul nutritionist.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *