Vita de vie

Vita de vie este originara din regiunea mediteraneeana, Sud-Vestul Asiei, dar si Maroc sau Spania.

Vita de vie este considerata o liana cu coaja, care poata ajunge pana la 35 m inaltime. Frunzele alterneaza, sunt lobate palmat si late. Fructul este format din mai multe boabe, dispuse in ciorchine. La specia de vita de vie salbatica, bobul are un diametru de pana la 6mm, iar cand se coace capata culoarea purpuriu inchis. La speciile cultivate, bobul este de regula, mult mai mare, de pana la 3 cm, iar fructul la maturitate poate fi verde, rosu sau purpuriu. Specia salbatica, de regula, se poate intalni in paduri umede si pe malurile apelor curgatoare.

De-a lungul timpului, strugurii salbatici au fost recoltati pentru proprietatile sale medicinale, dar si cele nutritionale. Vechii egipteni considerau ca strugurii au puteri miraculoase, atat ca fruct cat si sub forma de vin.

Seva vitei-de-vie a fost folosita de vindecatorii traditionali europeni pentru tratarea bolilor de piele si de ochi. Alte utilizari includ folosirea frunzelor pentru oprirea sangerarii, dureri si inflamatii ale hemoroizilor. De asemenea, pentru tratarea durerilor de gat au fost folositi strugurii necopti, iar stafidele au fost folosite pentru tratarea tuberculozei, constipatiei si setei.

  • Boabele de struguri – pulpa continuta in interiorul boabelor de struguri este foarte bogata in microelemente care imbunatateste organismul, precum molibden, titan, rubidiu, cobalt, nichel, vanadiu, iod, brom, flor; potasiul si magneziul, care deasemenea sunt continute in pulpa, intaresc peretii vaselor sanguine si muschiul cardiac. Consumat in cantitati moderate, strugurii curata bine rinichii, impiedica formarea pietrelor si curata intestinele.
  • Samburii – regleaza metabolismul si combat inflamatiile din corp.

Intrebuintari

Vita de vie a fost folosita cu foarte multi ani in urma, si inca se mai foloseste, in industria cosmetica. Batranii foloseau asa-numita ‘apa-vie’, care nu este altceva decat seva care curge primavara din mladitele vitei proaspat taiate, contine vitamina C si este un anti-rid natural.
In industria naturista, se foloseste extractul din mugurii de vita de vie pentru tratarea durerilor de gat.

Ifuzia de vita de vie este un remediu natural pentru tratarea insomniilor. O cana administrata seara inainte de culcare face minuni.

Modalitati de preparare a tratamentelor

  • Pentru vindecarea ranilor, se strivesc fructe proaspete, care se aseaza pe rani.
  • Pentru diferite afectiuni ale inimii, se prepara o infuzie din 4-6 frunze, care se fierb in 250 ml. de apa fierbinte timp de 15 minute.
  • Tot pentru afectiuni ale inimii, dar si pentru probleme de curculatie, se prepara tinctura din 50 gr. de frunze proaspete peste care se adauga 250 ml. de alcool de 70grade si apoi se pastreaza timp de 15 zile la macerat.
  • Se poate apela si la o cura de struguri, de cel putin o luna, pentru curatarea intestinelor si a sistemului urinar.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *