Gazonul

Gazonul este un strat vegetal compact, mereu verde, care se tunde periodic pentru mentinerea si pastrarea lui la un nivel uniform.

Un gazon bine intretinut, este un plus pentru orice gradina. Inainte insa sa proiectati gazonul si sa stabiliti dimensiunile pe care le va avea viitoarea peluza, este bine sa va interesati care va fi costul acesteia, precum si al intretinerii. Este bine de stiut ca uneltele de gradinarit sunt destul de costisitoare, mai ales o masina de tuns sau un sistem de irigare.
Sperand ca aceste lucruri au fost rezolvate, si ca va permiteti un gazon, sa vedem mai intai care sunt principalii pasi pentru a avea o gradina trainica.

Gazon gradina Gazon gradina Gazon gradina

Pregatirea solului pentru plantarea gazonului

In primul rand trebuie sa va sigurati ca suprafata pe care urmeaza sa fie plantat gazonul este plana si a fost mai intai sapata si curatata de diverse buruieni si resturi de radacini. Aceste operatiuni au ca scop afanarea solului.

Saparea se face cel mai adesea cu garletul sau lopata, ideal ar fi ca saparea sa se faca cat mai adanc. Daca dupa sapare la suprafata raman bulgari mari de pamant, se va continua cu greblarea intregii zone sapate, pentru a sfarama bulgarii.

In functie de destinatia anterioara a terenului, dupa sapare si greblare, trebuie sa tineti cont de urmatoarele situatii:

  • Daca suprafata terenului nu a fost anterior ocupata de vegetatie, se poate trece direct la semanatul ierbii;
  • Daca suprafata terenului nu a fost deloc sadita inainte si era acoperita cu buruieni, este necesara udarea terenului, pentru a grabi germinarea evenualelor resturi de seminte. Dupa aproximativ 2 saptamani, se vor indeparta buruienile: daca sunt rasarite pe suprafete mici, se vor smulge cu mana, iar daca vor rasare pe suprafete mai largi, se vor acoperi cu folie de nailon neagra. Efectul de sera si lipsa oxigenului vor provoca moartea buruienilor, sau se poate apela la ierbicide speciale.

Insamantarea gazonului

Exista doiua perioade cand se poate efectua operatiunea de insamantare: la inceputul toamnei si la jumatatea primaverii.
In momentul inasamantarii, solul ar trebui sa fie umed, cald si sa asigure conditii indeale pentru germinare.

Cea mai preferata perioada dintre cele doua  este cea de la inceputul toamnei, deoarece temeratura si continutul de umezeala raman ridicate pentru mai mult timp, mai ales dupa caderea zapezii, care ajuta la pastrarea temeraturii.

Momentul insamantarii conteaza foarte mult. Ideala ar fi o zi insorita, cu pamant uscat, dar cu posibile ploi dupa ziua insamantarii. Bineinteles ca o asemenea zi este destul de greu de obtinut, dar daca in 2-3 zile nu ploua, este necesara irigarea terenului. Gazonul va incolti dupa aproximativ 10 zile.
Proportia de seminte pe m2 este de obicei indicata pe ambalajul semintelor.

Tipuri de gazon

Tipurile cele mai bune de gazon sunt de obicei ierburile cu frunzele de un verde intens sau verde-albastrui. Acestea cresc in covoare de mici dimensiuni si dese. Radacinile sunt adanci su viguroase, si nu necesita ingrijiri speciale.

Tipul de gazon se alege si in functie de climat. De obicei, exista tipuri de gazon pentru clima rece si pentru clima calda. Acest lucru este specificat in indicatiile de vanzare ale semintelor.
Un alt aspect care trebuie luat in considerare este conditia pe care o ofera terenul. Daca terenul pe care doriti sa saditi gazonul este situat intr-o zona umbroasa, ar fi bine sa renuntati la idea de a avea un gazon, intrucat cele mai multe tipuri de gazon cresc cel mai bine in zone luminoase, insorite.

Ca si mod de cultivare, exista 3 tipuri de gazon:

  1. Gazon rezultat in urma insamantarii – este cea mai ieftina metoda de a amenaga un gazon, si este unica metoda de a cultiva multe dintre soiurile noi de gazon. Incovenientul pe care il are este ca pot trece multe luni pana sa fie complet pregatit de utilizare. O alta problema cosnta in faptul ca semintele pot fi mancate ed pasari pana sa ajunga sa incolteasca.
  2. Gazon din brazde (rulouri) – sunt benzi de gazon, care au fost taiate si scoase de pe teren si intinse pe altul. Gazonul rezultat este instantaneu, si gata de utilizare. Un alt avantaj este acela ca se poate intinde in orice perioada a anului, si mai ales, eliminate munca cu sapatul, greblatul si insamantatul terenului. Singurul inconvenient este ca acesta este mult mai scump, si exista posibilitatea sa nu rezulte exact tipul de iarba dorit.
  3. Rasaduri de gazon – sunt benzi sau cuburi mici de gazon, crescute de obicei in recipient de 12 sau 24 de bucati. Sunt vandute la bucata, si de obicei, se recurge la acest tip de gazon, cand se doreste utilizarea unor specii speciale si rare de gazon.

Un alt tip de gazon care a inceput sa fie utilizat, este gazonul artificial. De obicei, acest tip de gazon este utilizat pentru spatii unde traficul este destul de mare: terenuri de tenis, de fotbal, sau chiar de golf. Insa a inceput sa fie adaptat si in gradini sau terase.

Acest tip de gazon, prezinta o serie de avantaje:

  • Ofera o capacitate mare de absorbtie a socurilor;
  • Rezultate bune de drenare, in caz de ploaie;
  • Suprafata de aplicare este uniforma;
  • Cel mai important: nu necesita intretinere, tundere sau udare periodica.

Ingrijirea gazonului

Daca ati ales semanarea gazonului, atunci in primele luni trebuie sa acordati o ingrijire deosebita in primele luni:

  • Udati zilnic gazonul. Semintele au nevoie de aproximativ 10 zile pentru a incolti. Daca nu ploua, este necesara udarea zilnica.
  • Cand firele de iarba au ajuns la 5 cm, este important sa efectuati prima operatiune de tundere. Ideala ar fi o masina rotativa de tuns.
  • Nu lasati sa creasca excesiv. Incercati sa tundeti moderat. Taierea foarte scurta a firului lung duce la deteriorare.
  • Aplicati ingrasaminte de gazon, cel putin o data pe an, de obicei toamna.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *