Refacerea gazonului deteriorat

Ati instalat un gazon acum ceva timp, v-ati bucrat de el o buna perioada, insa dupa un anumit timp, anumite portiuni mai mici sau mai mari, se pot deteriora.
Inainte de a incepe refacerea gazonului, este bine sa estimati gravitatea problemei.
Constatarea deteriorarii gazonului

Pentru a constata daca gazonul este deteriorat sau nu, exista o serie de ‘semne’, care pot fi foarte usor verificate:
–    Gazonul este prezentat pe o suprafata inegala;
–    Gazonul este napadit de buruieni;
–    Exista zone cu gazon rar;
–    Iarba aspra predomina, iar cea fina se observa gu greutate;

Inlocuirea gazonului

Decizia de inlocuire trebuie luata in functie de cat ed repede va doriti sa vedeti reparata zona (portiunea) respective. Se recomanda cu precadere inceputul primaverii pentru a efectua aceasta operatiune.
Refacerea gazonului presupune o serie de operatiuni, care trebuie urmate:

  • Eliminati portiunile de gazon deteriorate: decupati cu qajutorul unei scanduri, un dreptunghi din gazonul deteriorat, astfel incat toata portiunea deteriorate sa fie indepartata. Conturul decupajului va fi drept, iar bucata va avea o adancime de taiere (grosime) de cel putin 5 cm, pentru a se indeparta toate radacinile ierbii. Bucata rezultata se va desprinde usor.
  • Golul format se umple cu pamant (de preferat de acelasi tip – il puteti aduce dintr-un colt sau dintr-un capat al gradinii). Pamantul trebuie sa fie afanat si drenat.
  • Se seamana, apoi se uda, pentru a ajuta incoltirea semintelor cat mai rapida.

Masuri de prevenire

Pentru a preveni deteriorarea gazonului, este bine sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

  • Nu cositi iarba haotic; se intampla frecvent ca multi proprietary de gradina sa lase iarba sa creascas prea mult, apoi sa o taie foarte scurt. Acest lucru are ca rezultat oprirea cresterii gazonului. Se recomanda, daca nu dispuneti de o masina de taiat profesionala, sa cositi iarba treptat.
  • Nu aplicati ingrasaminte dupa urche; cantitatea de ingrasamant care trebuie aplicata este specificata pe ambalajul acestuia. Nu aplicati mai mult ingrasamant decat necesarul indicat, pentru ca gazonul se poate usca.
  • In sezonul secetos, cand iarba se usuca, aceasta poate compacta solul. Se poate preveni prin aerarea si afanarea acestuia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *