Ardei

Ardeiul este o planta pe care o cunoastem cu totii, si care poate fi plantata cu usurinta in gradinile de zarzavaturi de la noi. Cu toate ca este o planta care necesita ingrijiri deosebite, pentru ca este o planta pretentioasa la lumina, caldura, apa si hrana, nu reprezinta o piedica pentru cultivarea ei.

Ardeiul este originar din Mexic si America de Sud, iar in Europa a fost adusa de Cristofor Columb, la intoarcerea sa din Lumea Noua.

Pentru a avea o productie de calitate, ardeiul solicita plantarea intr-un pamant bogat, afanat, lucrat adanc si ingrasat cu gunoi de grajd.

La noi, sunt plantate 4 soiuri de ardei: ardei grasi, ardei lungi (kapia), gogosari su ardei iuti. Ardeiul iute este o exceptie, datorita substantei iritante care da iuteala, denumite capsacina, si care, potrivit specialistilor in nutritie, au multiple indicatii terapeutice.

Ardeii sunt legume cu proprietati vitaminizante, in special datorita continutului de vitamina A si C.

Ardeiul gras

Ardeiul gras este prezent in 3 soiuri, in sensul ca fructul este de culori diferite: rosu, galben si verde. Mai rar, poate fi portocaliu sau alb.

Gustul ardeiului poate varia, in functie de momentul in care sunt recoltati, dar si de soi. De exemplu, ardeiul verde este mai amar si mai putin dulce decat cel rosu sau cel galben.

Plantarea Ardeilor

Se prgateste plantarea semintelor inca din perioada februarie-martie, in radadnite dotate cu gaura de scurgere,  care se mentin la o temperatura constanta si lumina. Semintele se vor planta la o adancime de cel putin 8cm.

Se verifica periodic umiditatea solului, iar in luna mai, se poate transplanta rasadul direct in gradina. Inainte de a fi plantat definitiv in locul din gradina, rasadul se va mentine pentru 5-10 minute in apa.

Ingrijirea Ardeilor

Inainte de plantarea rasadurilor, cu cateva saptamani, este indicata imprastierea unui strat subtire de gunoi de grajd, pentru a imbogati solul existent.

In fiecare dimineata, ardeiul trebuie udat, pentru a mentine tulpina viguroasa si pentru a ajuta planta sa isi ia necesarul de substante nutritive din pamant. Mentineti umiditatea solului care inconjoara baza plantei cu un strat de mulci. Acesta ba mentine constant nivelul corect de apa si va pastra hidratarea acesteia in zilele calduroase sau cu vant.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *