Begonia este o planta perena, originara sin Insulele Hawaii, are peste 1500 de specii si 10.000 hibrizi, care traiesc cu succes in diferite climate.
Frunzele sunt de culoare verde-inchis, lobate.
Florile sunt hermafrodite, unisexuate, florile barbatesti avand stamine numeroase, iar cele feminine avand in interior ovar si de la 2 la 4 stigmate.
Begoniile sunt cultivate in special datorita aspectului lor, florile avand un colorit spectaculos: albe, roz, galben, rosu.
Cresterea begoniilor
Diferite grupuri de begonii cer diferite conditii de crestere, mai ales cele din regiunile tropicale, care necesita temperaturi calde.
Begoniile nu suporta soarele direct, ci umbra luminoasa.
Au nevoie de un sol bine drenat, umed constant dar nu ud. Se va utiliza pentru udare doar apa la temperatura camerei.
Begoniile tuberculate au de obicei o perioada de repaus vegetativ, de obicei in timpul iernii, in cursul careia tuberculii pot fi stocati intr-un loc umbros, racoros si aerat
Ingrijirea
Dupa inflorire, begoniile se tund, iar in timpul vegetatiei se ciupesc pentru a determina ramificarea si indesirea plantei. Primavara se poate rari putin frunzisul, daca este nevoie.
Inmultirea
Cele mai multe specii de begonie se propaga cel mai bine prin divizare sau prin butasi de tulpina. In plus, multe pot fi propagate chiar si prin butasi de frunze sau sectiuni de frunze.
Daunatori
Begoniile sunt foarte sensibile la atacul ciupercilor, al paduchilor si al paianjenului rosu, acestea fiind cauzele principale pentru care, de multe ori, ele nu rezista in timp.
Interventia cu substante fungicide, insecticide si acaricide trebuie sa se produca cat mai curand dupa depistarea infestarii.