Azalee

Azaleele fac parte din aceeasi familie cu magnolia. Spre deosebire de mognolie, azaleea este mult mai mica. O alta diferenta ar fi aceeea ca florile se afla doar in varful crengilor, insa datorita numarului mare de crengi, in perioada de inflorire, arbustul este compact.

Azaleea este un arbust peren, florile arbustului infloresc toate odata, pentru o perioada de cel mult o luna. Acestea mai sunt denumite si ‘trandafirii munctilor’, deoarece este intalnit foarte des in localitatile de munte, zone racoroase si cu un grad ridicat de umiditate.

Azaleele se inmultesc prin butasire, dar si semintele pot fi deasemenea colectionate si germinate. Butasii, lungi de 3-4 cm se recolteaza in lunile ianuarie-februarie, din varfurile lastarilor si se inradacineaza in nisip. Inradacinarea este foarte dificila, de aceea este bine sa se foloseasca in acest sens hormoni rizogeni. Imediat dupa plantare, nu se aplica niciodata ingrasamant imediat, deoarece radacinile pot fi arse. Arbustul trebuie lasat sa se adapteze solului si abia mai apoi este recomandata tratarea cu ingrasamant.

Azaleele cresc cel mai bine in soluri drenate sau in ghivece mari, mentinute la un loc racoros, cu umbra. Temperatura indicata pentru crestere este de 22-25 grade ziua si 16-18 grade noaptea.  Planta este pretentioasa la apa, in sensul ca aceasta trebuie sa fie la temperatura mediului ambient. Daca se va uda cu apa rece, frunzele se ofilesc iar cresterea este serios icnetinita. A se eevita deasemenea udarea cu apa de la robinet, deoarece azaleea nu suporta calcarul din apa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *