Bolile si daunatorii gutuiului

Gutuiul, desi un pom fructifer destul de rezistent la atacul diverselor boli, insa la atacul insectelor daunatoare nu este tot atat de rezistent.

Principalele boli ale gutuiului sunt:

1. Focul bacterian

  • Este produs de bacteria Erwinia, care ataca atat frunzele cat si fructele, florile. Cel mai frecvent, apare primavara, in perioada in care gutuiul infloreste. Aspectul este Acela de ars, si se raspandeste de la o Frunza la alta relative rapid.
  • Se administreaza Champion 5oWP o,3%i nainte de inflorire si o,o4% daca stropitul are loc in timpul infloririi. Se mai poate adminsitra Aliette 80 WPo, 3% prefloral.

2. Monoilioza sau patarea frunzelor

  • Se produce pe frunze, si rareori pe fructe. Pe suprafata frunzelor apar pete, care la inceput au o culoare galbuie, dar care apoi se inched spre maro.
  • Se combate cu Sumilex 5oWP o,1% .

Combaterea daunatorilor se face cu diverse insecticide.  Aplicarea tratamentelor seface atunci cand sunt depistate prezenta daunatorilor (Iarve, fluturi,oua, etc.).

Principalul daunator al gutuiului este Paduchele verde al gutuiului (Aphis pomi).

Acesti daunatori alcatuiesc colonii pe partea inferioara afrunzelor, care se rasucesc, se ingalbenesc si se usuca. Partile afectate de intepaturi sunt acoperite de dejectiile dulci, la randul lor invadate de ciuperci ce provoaca innegriri(fumagina). In plantatiile tinere dr pepiniere se inregistreaza daune mari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *