Clematita

Clematita, este originara din Asia, are demumirea stiintifica Clematis, si cunoscuta in popor sub numele de Curpen, este o planta cataratorare perena. Are tulpina lemnoasa si poate atinge pana la 5m lungime.

Frunzele au culoarea verde-inchis, au forma ascutita, cu mici crestaturi pe margine.

Florile au culoarea alba-galbuie, sub forma de stea, de dimensiuni mari, cat marimea unei palme.

Clematita infloreste usor, abundant, astfel incat este bogata de flori de primavara devreme pana toamna tarziu. Este o planta care nu trebuie sa lipseasca din gradina voastra.

Plantare:

Perioada ideala pentru plantare este spre sfarsitul lunii aprilie si poate inflori de la inceputul primaverii pana spre sfarsitul toamnei.

Pentru a evita ofilirea, in momentul plantarii este recomandat ca radacinile sa fie plantate la cel putin 8-10 cm adancime, pentru a nu fi expuse la soare dupa tasarea pamantului.

Ingrijire:

Curpenul prefera cat mai multa lumina, este rezistenta la soarele puternic.

Solul trebuie sa fie nisipos si umed, bogat in humus, drenabil. Nu necesita neaparat fertilizare daca beneficiaza de un sol fertil.  In perioadele secetoase clematita se uda abundent, in asa fel incat apa sa patrunda adanc in sol. Iarna se poate adauga insa un strat de balegar care se va absorbi lent pana in primavara.

Fiind o planta cataratoare, clematita are nevoie de ajutorul lui arac sau suport cu ajutorul caruia sa se dezvolte.

La sfarsitul toamnei, in noiembrie, clematita se taie la aproximativ 20-40cm deasupra solului, pentru a favoriza dezvoltarea acesteia in vara urmatoare.

Inmultire:

Clematita se inmulteste de regula prin seminte. Este recomandata plantarea semintelor in sol imediat ce au fost recoltate, deoarece dupa prelevare, exista riscul ca acestea sa nu mai germineze.

Prelevarea semintelor necesita cativa pasi: Semintele trebuie sa se maturizeze pe tufa si se culeg la sfirsitul toamnei. Se planteaza imediat si se plaseaza afara, la rece peste iarna (stratificare). Primavara ghiveciul se uda si se introduce intr-o punga transparenta pentru a pastra umezeala. Apoi se asteapta intre o luna si 3 ani (in functie de varietate) pana semintele germineaza. In tot acest timp trebuie asigurata o umiditate constanta si aer.

Clematita se poate inmulti si prin butasi. Perioada ideala pentru prelevarea butasilor este in lunile iunie-iulie, care se mantin in apa cu substante nutritive, urmand ca primavara sa se planteze, conform indicatiilor.

Boli si daunatori:

In general, clematita nu este atacata de daunatori sau insecte.

2 comentarii

  1. Buna, am si eu o intrebare. Am o Clematita de 4 ani si anul acesta dupa ce am tuns-o am observat ca nu mai da lastari. La examinare am depistat ca pierde seva undeva la 5 cm deasupra solului. Cum as putea sa o salvez? Are cineva vreo idee? Multumesc

    1. parerea mea este ca ai face bine sa ingropi tulpina clematitei pina undeva la aproximativ 5 cm. deasupra locului unde ai descoperit ca pierde seva ,adica in total 10 cm.deasupra solului. Nu stiu daca sfatul meu iti mai este de folos .vad ca intrebarea ai adresat-o anul trecut.m-as bucura sa aflu daca ai reusit sa o salvezi .eu mi-am cumparat anul acesta 2 . Una este alba ,cealalta -roz ,sau asa ar trebui .Astept sfirsitul lui Aprilie sa le pot planta in gradina si apoi ,cu nerabdare sa le vad inflorite.Iti doresc numai bine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *