Bujorul de munte

Bujorul de munte este o planta originara din zona Balcanilor. In Romania se intalneste in zona Carpatilor, in zonele inalte, avand in general 20 -25 cm. Are ramuri lungi, putin ramificate si frunzele alternante ingramadite spre varful lujerului, tari si persistente, lungi de 1 – 2 cm, late de 5 – 10 m. Florile sunt cautate pentru ceaiuri sau dulceata.

Bujorul de munte este denumit popular ‘smardar’. Creste spontan in tufe pitice, in zona alpina. Fiind o planta care creste in conditii climaterice si de relief foarte specifice, bujorul nu tolereaza transplantari sau mutari, lucru care face imposibila plantarea lui in gradini.

Bujorul de munte infloreste spre sfarsitul lunii iunie, si emana un miros si o aroma asemanatoare visinelor.

In Romania, bujorul de munte este o planta ocrotita, si in general este interzisa culegerea lui. Cu toate acestea, ea este culeasa, iar extractele pe baza de bujor de munte sunt folosite ca remedii naturale pentru reumatism, guta, tuse sau hemoroizi. Florile, contin aminoacizi esentiali organismului, si in general, se adninistreaza sub forma de infuzie.

3 comentarii

  1. Este o planta f.frumoasa si medicinala o folosesc la ceai si sirop, are un parfum si gust placut. Anul acesta 2013 a inflorit mai repede la sfarsitul luni Mai

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *