Celulita

Celulita este primul semnal pe care ni-l da corpul, pentru a ne face sa ne schimbam stilul de viata. Este o afectiune tipic feminina. Semnele vizibile ale celulitei face ca pielea sa aiba un aspect inestetic de portocala. Se manifesta prin acumularea de grasmi sub piele, la nivelul coapselor, abdomenului si feselor.

In principal, celulita este asociata cu fluctuatiile hormonale din perioada adolescentei, de perioada de sarcina, dar si de tratamentul contraceptiv. Celulita nu apare insa numai in aceste cazuri. Este un fenomen natural, si afecteaza 80% din femei, indiferent de varsta sau greutate.

Celulita apare atunci cand grasimile care se stocheaza in mod normal in celulele adipoase ale pielii, nu mai sunt consumate in organism, iar in locul lor sunt stocate toxine.

La aparitia celulitei, contribuie mai multi factori. Printre acestia se numara factorii genetici, sedentarismul, fumatul, cafeaua, alcoolul, problemele de circulatie ale sangelui.

Exista 4 faze ale celulitei:

  • Faza I – este faza in care tonusul pielii scade nesemnificativ, iar suprafata pielii este neteda, in aparenta. In aceasta faza, celulita este aproape invizibila, se poate distinge aspectul de portocala, doar daca pielea este stransa.
  • Faza II – in aceasta faza aspctul de coaja de portocala este evident, mai ales in pozitia de sezut. Tonusul pielii este din ce in ce mai scazut.
  • Faza III – in aceasta faza, apar nodule subcutanati, umflaturi si gropite, iar pielea isi mareste volumul, ceea ce ingreuneaza circulatia sangelui. Tot in aceasta faza, pielea incepe sa aibe probleme, devine foarte sensibila, se descuameaza.
  • Faza IV – este faza celulitei grave. In aceasta faza, pielea capata un aspect de movilite si damburi, ceea ce ofera pielii un aspect total inestetic si dizgratios. Problemele de sanatate sunt din ce in ce mai mari, datorita dilatarii venelor, iar pielea devine dureroasa la atingere.

Celulita se poate inlatura, in faza I si in faza II. Primul lucru care trebuie facut este sa acordati o mai mare atentie dietei. Este important sa mentineti pielea hidratata, sa beti cel putin 2 litri de lichide pe zi. Al doilea lucru, incercati sa faceti miscare. Oricat de putina, nu poate face rau nimanui. Totodata, incercati pe cat posibil sa evitati mediul stresant.

Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont, este acela ca dieta anticelulitica, doar amelioreaza sau reduce putin celulita, si nu face minuni peste noapte. Orice aliment sau bautura, influenteaza mai mult sau mai putin celulita. Cel mai mult, trebuie sa aveti grija la continutul de grasimi din alimente, deoarece celulita se manifesta prin depozitarea de grasimi, de obicei, sub pielea din zona coapselor, picioarelor, feselor sau a abdomenului.

Din regimul alimentar, nu trebuie sa lipseasca toate fructele si legumele care contin Vitamina C, deoarece aceasta vitamina contribuie la formarea colagenului, care este raspunzator de elasticitatea pielii.

Tot din regimul alimentar, trebuie eliminata sarea in exces. Aceasta este raspunzatoare pentru mentinerea lichidelor in organism.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *