Tehnici de baza ale plantarii

Alegerea momentului potrivit

Anul de gradinarit incepe primavara. Vremea frumoasa este determinanta pentru startul muncii din gradina.

Momentul potrivit poate fi determinat prin doua metode:

  • prima metoda consta in monitorizarea temperaturii solului, cu un termometru special, iar plantarea se poate efectua cand temperatura solului ajunge in mod constant la cel putin 13°C, dar nu mai mult de 21°C.
  • a doua metoda consta in monitorizarea datei ultimului inghet. In functie de tipul plantei care se doreste a se planta, se asteapta intre doua si patru saptamani de la data ultimului inghet. Daca vremea se mentine neobisnuit de friguroasa, ester necesara amanarea cu inca o saptamana sau doua prima plantare.

Ce alegem: seminte sau rasaduri?

Intrebarea este destuld e legitima. Depinde insa de mai multi factori: bugetul alocat pentru lucrarile de primavara dar si de timpul avut la dispozitie pentru crestere.
Semintele, au avantajul ca sunt mult mai ieftine decat rasadurile, si mai ales, se pot gasi intr-o mare varietate de culori si soiuri. Dezavanatajul semintelor insa, este faptul ca timpul de germinare este destul de mare.

Rasadurile pe de alta parte, nu mai necesita timp de germinare, pot fi sadite imediat, dar majoritatea punctelor de vanzare cresc numai cateva soiuri, in general cele mai populare dintre plante. Deci paleta de soiuri nu este foarte mare.

Daca totusi se aleg semintele, se vor alege intotdeauna seminte de calitate superioara, ambalate special pentru anul in care se sadesc.

Daca exista seminte ramase din anii precedenti, este necesar ca o mica parte din ele sa fie lasate la incoltit, inainte de a le semana pe toate. Aceste seminte mai pot fi testate si altfel: se invelesc intr-un servetel umed si se introduce intr-o punga de plastic. Se va mentine punga la caldura timp de cateva saptamani, se se va observa comportamentul de germinare. Daca vor incolti numai jumatate dintre seminte, se va planta dubla cantitate, pentru a se obtine cantitatea dorita de plante.

Se poate alege totusi sa se planteze semintele in interior, se vor obtine rasaduri, apoi se vor transplanta in gradina. Astfel, exista un control main are asupra mediului de germinare, iar rasadurile vor fi mai viguroase.

Plantarea semintelor se poate face in containere, dotate cu gauri pentru drenaj, sau in ghivece simple. Pamantul trebuie sa fie un amestec special pentru rasaduri, care trebuie udat din abundenta.

Semintele se pregatesc prin inceperea udarii cu apa din abundenta, de preferinta calda, pentru a se umezi. Procedura de umezire este urmatoarea: semintele sau amestecul de seminte se pun intr-o galeata mare, in care se adauga apa calduta, putin cate putin.

Compozitia de seminte se amesteca cu mana, astfel incat umezeala sa se uniformizeze iar semintele sa absoarba apa. Se continua cu adaugarea apei, pana cand toata cantitatea de seminte este uniform umezita, dar nu innecata in apa. Daca in momentul in care se strange compozitia de seminte in pumn curge apa, atunci este necesara adaugarea unui amestec uscat,  pentru a echilibra umezeala.

Compozitia se lasa la uscat, apoi se poate incepe prin a umpre containerele sau ghivecele. Plantarea se efectueaza la aproximativ 6 milimetri sub pamant. Daca containerul are suprafata mai larga si se planteaza diferite substante, se recomanda plasarea unor marcaje  pe margine. Dupa ce se acopera semintele cu pamant, se va uda foarte bine. Containerele sau ghivecele trebuie amplasate intr-un loc luminat si umed. Pentru mentinerea umiditatii, se poate acoperi cu folie de plastic transparent. Dupa aparitia rasadurilor, aceasta se poate indeparta.

Replantarea

Daca rasadurile sunt dispuse in ghivece sau sectiuni separate, rasadurile in plus se elimina prin taierea lor de la nivelul solului, deoarece este indicat ca in fiecare ghiveci sau sectiune sa ramana un singur exemplar sanatos. Daca rasadurile sunt aglomerate, ele vor trebui transferate in propriile lor containere sau ghivece. Daca se aleg ghivecele, acestea se vor umple cu pamant bogat in substante nutritive. Fiecare fir se va aseza separat, si se va fixa in pamant. Se recomanda udarea prin partea inferioara (mentinerea unei farfurii cu apa dedesuptul ghiveciului) si nu pe deasupra, pentru a nu se smulge radacinile. Prin udarea inferioara, mentinerea umezelii containerului, este asigurata.

Adaptarea plantelor

Plantele tinere se adapteaza treptat mediul extern, cum ar fi vantul, temperatura, lumina. Pentru a veni in ajutorul plantelor si a le usura adaptarea, se vor uda mai rar, iar cu o saptamana, maximum 10 zile inainte de replantare, se vor scoate ghivecele sau containerele in mediul in care urmeaza sa se faca replantarea. Dupa replantare, se vor uda din abundenta, pentru a ajuta fixarea radacinii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *