Crinul Imperial

Crinul imperial este originar din nordul Chinei. Este unul dintre cele mai impozante genuri din specia crinilor, iar cultivarea sa in gradina da un aspect regesc acesteia.

Crinul imperial este o specie viguroasa, cu tulpina inalta, ferma. Frunzele sunt de un verde inchis, dispuse simetric fata de tulpina, la un interval regulat.

Floarea este de culoare alba, si emana un miros inconfundabil, foarte puternic, mai ales pe timpul noptii. Planta tolereaza majoritatea solurilor , desi inaltimea lor si numarul de flori depinde de cantitatea de humus si de fertilizatori din pamant. Bulbii sunt si ei foarte rezistenti, iar lastarii apar inca de la inceputul primaverii.

Ingrijirea

Se recomanda adaugarea unor fertilizatori solubili,  de cel putin o data pe an. Crinul imperial prefera soarele si lumina. Nu este recomandata plantarea acestuia in zona de umbra.

Solul trebuie sa fie umed uniform, iar cea mai indicata metoda de a mentine solul in aceasta stare, este amplasarea unui sistem de irigatii.

Plantarea

Se utilizeaza un kit de testare a solului pentru a determina aciditatea sau alcalinitatea solului inainte de a incepe plantarea crinilor.

Cu 7-10 zile inainte de plantare, se adauga 2-4 centimetri de gunoi de grajd sau compost.
Bulbii se planteaza la o adancime de 2 ori mai mare decat inaltimea crinului.

Inmultirea

• diviziunea bulbilor se face atunci cand dintr-un bulb mare se obtin mai multe fragmente care vor fi plantate si vor da nastere unor noi plante
• prin bulbili, care sunt niste bulbi miniaturali formati pe tulpini, la subsoara frunzelor.
• prin butasirea solzilor care acopera bulbii si care inradacineaza usor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *