Lavanda

Lavanda sau levantica este o planta de origine mediteraneeana, si este raspandita in zona asiatica, Africa tropicala, sud-estul Indiei.

Levantica este o planta aromatica, cu proprietati medicinale. In tara noastra este mult mai cunoscuta pentru utilizarea in scopuri aromatice decat cele medicinale.

Descriere

Levantica atinge o inaltime de max. 40-50 cm, are frunzele mici, inguste, iar florile sunt de un albastru-violet care emana un miros  parfumat inconfundabil.

Perioada de inflorire: pe tot parcursul verii.

Cultivarea lavandei

Primul lucru pe care trebuie s ail faceti este sa alegeti solul . Fiind o planta mediteraneeana, este bine stiut faptul ca lavanda prefera locurile protejate de vanturi, insorite, cu sol permeabil.

La plantare, este indicata administrarea unei cantitati reduse de gunoi de grajd, amestecat cu ingrasamant bogat in minerale.

Ingrijirea lavandei

Pe parcursul dezvoltarii plantei, inainte de inflorire, este indicata aplicarea unui ingrasamant pe baza de fosfor. Acesta favorizeaza inflorirea si sporeste numarul de inflorescente pe tufa.

O data la cativa ani, tufele de lavanda incep sa se usuce. Este importanta operatiunea de regenerare a plantelor, primavara devreme in perioada sfarsitul lunii fenruarie-inceputul lunii martie. Se taie partea uscata la 5cm deasupra solului, dupa care se adauga gunoi de grajd amestecat cu sulfat de amoniu.

Inmultirea lavandei

Lavanda se poate inmulti atat prin butasi cat si prin seminte.

Inmultirea prin seminte – se realizeaza un rasad prin semanarea semintelor in perioada septembrie – octombrie, in straturi special pregatite, cu o latime de 1m si o lungime de 8m, cu distante de 40-50cm intre ele. Dupa semanarea semintelor se taseaza bine pamantul si se acopera cu in strat de mranita. Rasarea semintelor se produce primavara.
O data rasarite, pe tot parcursul dezvoltarii plantei, acesta trebuie mentinuta curata de buruieni si alte plante daunatoare.
Abia spre sfarsitul lunii septembrie, rasadul este gata de transplantare pe locul definitiv de plantare.

Inmultirea prin butasi – se realizeaza toamna sau primavara. Se recolteaza butasi din plante perfect sanatoase care au varsta de minim 3 ani, prin taierea unei ramuri imediat sub muguri, care apoi se planteaza.

Utilizarea lavandei

1. Utilizarea in aromaterapie

  • Tinctura de lavanda – se obtine prinmacinarea florilor uscate care se amesteca cu alcool de 70grade, apoi se lasa la macerat 14 zile.
  • Otet aromatic de lavanda – se obtine din 10 linguri de lavanda maruntita peste care se adauga ½ litru de otet de mere, apoi se lasa la macerat. Este utilizat pentru comprese.
  • Ulei aromatic de lavanda – se obtine din amestecarea a ½ litru ulei floarea soarelui dublu rafinat amestecat cu 5 linguri de lavanda maruntita, apoi se lasa la macerat. Este utilizat pentru masaje.

2. Utilizarea in medicina naturista

a. Utilizare interna

  • Adjuvant in aritmia cardiaca, lavanda este o planta excelenta antistress. Se foloseste in acest sens tinctura de lavanda.
  • Oboseli, insomnii – se pot ameliora cu bai cu lavanda
  • Dureri de cap, migrene – se pot ameliora cu ulei aromatic de lavanda.

b. Utilizarea externa

  • Combate paduchii parului – uleiul aromatic de lavanda aplicat pe par elimina insectele daunatoare.
  • Favorizeaza cresterea parului – otetul de lavanda aplicat dupa spalarea parului este un tratament naturist ideal pentru tratament contra caderii parului.
  • Ulei de corp – intretine ideal pielea uscata prin aplicarea uleiului aromat pe pielea curata imediat dupa dus.

c. Ceai de lavanda

  • este recomandat in anxietate, tensiune psihica, atacuri de panica, depresii, migrene, insomnie, afectiuni cardiace pe fond nervos, rani, arsuri, igiena bucala, acnee, micoze, fisuri anale, dureri musculare si osoase, caderea parului, matreata

3. Utilizarea in gospodarie

a. Este folosit ca un deodorant natural pentru eliminarea mirosurilor neplacute din casa.

Lavanda poate fi folosita in mai multe feluri in acest scop:

  • Aplicarea uleiului aromatic intr-un vas de ceramica, sub care se aseaza o flacara aprinsa (lumanare). Mirosul va fi emanat in toata incaperea
  • Amestecarea uleului aromatic cu o cantitate de apa, cu care se pot spala peretii camerei.

b. Este foarte des folosit ca agent antimolii. Florile uscate maruntite se pun in saculeti mici de bumbac, care se aseaza in dulapul cu haine. O data la cateva zile, este indicata amestecarea continutului de lavanda in saculet, pentru a favoriza emanarea mirosului specific.

 

2 comentarii

  1. Buna ziua ! Numele meu este Laurentiu Rosu,am 25 de ani si am in posesie cateva hectare de pamant. Vreau sa infiintez o cultura de lavanda,pentru inceput pe 1 hectar. Spuneti-mi cum e mai bine?…sa cumpar seminte sau butasi si de unde anume le pot procura si la ce pret? Astept raspunsul dumneavoastra! va multumesc!
    nr de contact : 0760 881 881

  2. Daca ai bani poti sa cumperi butasi direct pentru ai planta in cimp unde ai terenul, dar iti va trebui cel putin 5500 de euro. Daca nu studiaza cultura de infiintare a lavandei si din seminte iti formezi butasii nu te ajunge mult cel putin 100 de euro te costa saminta si un an de munca nui greu,cu stima si respect. Rubin.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *